Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinturvakokous oli hyvä tilaisuus

Osallistuminen ydinturvakokouksiin on hyvä vaikuttamisen keino sekä Suomen tiedeyhteisölle että presidentille.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Nyt jo kuuden vuoden ajan joukko valtioita ja järjestöjä on yhdessä hakenut keinoja, joilla voisi estää radioaktiivisen aineen joutumisen terroristien tai muiden rikollisten käyttöön.

Samaan aikaan ympäröivässä maailmassa on koettu uusia kriisejä ja sotia. Ajoittain ne ovat saaneet viranomaisten ja tiedeyhteisön ponnistelut ydinturvan parantamiseksi vaikuttamaan toissijaiselta puuhastelulta.

Hankkeen todellinen merkitys kävi kuitenkin ilmeiseksi ennen neljännen ja näillä näkymin viimeisen ydinturvahuippukokouksen järjestämistä Washingtonissa torstaina ja perjantaina.

Radioaktiivisen aineen levittäminen perinteisillä räjähteillä tai muilla hyvinkin yksinkertaisilla keinoilla on paljon todennäköisempi uhkakuva kuin se, että terroristiryhmä pystyisi käyttämään varsinaista ydinasetta.

Terrorijärjestö Isisin väkivaltaiset iskut ovat jatkuneet Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa. On tullut selväksi, että maailmassa on aivan liikaa toimijoita, jotka eivät lainkaan empisi levittää kauhua niin sanotulla likaisella pommilla. Terrorikäyttöön soveltuvaa radioaktiivista ainetta on myös aivan liikaa muun muassa sairaaloiden laitteistoissa, vaikka maailman siviilien hallussa oleva asekelpoinen uraani ja plutonium on jo saatu inventoitua ja lukkojen taakse.

Itse asiassa maailma on ollut aika onnekas, kun ensimmäistäkään terroristien iskua radioaktiivisella aineella ei ole tapahtunut. Onnekkuuden jatkuminen edellyttää, että myös työ ydinturvan parantamiseksi jatkuu. Samalla on syytä katsoa aiempaa kattavammin yhtä aikaa ydinturvaa, ydinvoimalaitosten turvallisuutta ja myös ydinaseiden leviämisen uhkaa.

Ydinturvaponnistelut ovat tarjonneet Suomelle mahdollisuuden kansainväliseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. Kokoukset luovat myös poliittisen yhteyden Yhdysvaltain presidenttiin Barack Obamaan, joka teki aloitteen ydinturvakokouksista vuonna 2009.

Suomi on ydinvoiman käyttäjä, jolla on näyttöä sekä radioaktiivisen aineen valvonnasta että ydinjätteen loppuvarastoinnista. Säteilyturvakeskus on kansainvälisesti arvostettu asiantuntija, ja Suomi on kehittänyt kevyitä laitteistoja säteilylähteiden havaitsemiseksi ja mittaamiseksi. Washingtonissa suomalaisia asiantuntijoita oli paikalla kokouksen tiimoilla, mutta ydinalan osaamisen tarjoaminen maailmalle on vielä turhan vaatimatonta.

Suomen tasavallan presidentti on ollut mukana kaikissa ydinturvahuippukokouksissa. Tarja Halonen osallistui ensimmäiseen vuonna 2010 ja Sauli Niinistö kolmeen seuraavaan.

Presidentin osallistuminen on saanut julkisuudessa lisämerkityksiä siitä, ettei kutsuja kahdenkeskisiin tapaamisiin Obaman kanssa ole kuulunut vuosien ponnisteluista huolimatta. Ydinturva ei kuitenkaan voi olla pelkkä väline tapaamisiin, vaan se on itsessään riittävän merkittävä aihe presidenttien matkojen perusteeksi.

Tällä kertaa mahdolliset odotukset kokouksen yhteydessä Niinistölle Washingtonissa tarjoutuvista korkean tason tapaamisista hellittivät, kun ilmeni, että Niinistö on neljän muun Pohjoismaan pääministereiden kanssa Obaman vieraana Washingtonissa jo toukokuun puolivälissä.

Pohjoismainen tapaaminen järjestetään Yhdysvaltain aloitteesta. Tieto siitä saatiin vasta, kun osallistumisesta ydinturvakokoukseen oli päätetty. Tapaaminen tuo ainakin katkon tuskailuun siitä, ettei Washingtonista tule korkean tason kutsuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat