Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-jäsenyyshanke ei voi edetä, ellei Turkki muutu

Turkin päättäjillä on työnjako: pääministeri esiintyy sovittelevasti, presidentti ärhentelee ja pullistelee.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turkin ylimmät päättäjät, presidentti ja pääministeri, näyttävät pelaavan vanhoista poliisisarjoista tuttua ”hyvä poliisi, paha poliisi” -peliä. Toinen pelaajista, Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu, vierailee keskiviikkona Helsingissä. Tarkoitus on neuvotella Turkin ja EU:n yhteistyöstä.

Kaksi viikkoa sitten Brysselissä EU:n huippukokouksessa pääministeri Davutoğlun sanoma oli sovinnollisen diplomaattinen: Turkki hyväksyy EU:n ehdotuksen, jonka mukaan maa rajoittaa Turkista Kreikkaan pakenevien määrää ja pitää pakolaisia omalla maaperällään.

Hymyilevä Davutoğlu ei ollut moksiskaan siitä, että kokouksessa oli kinasteltu pitkään siitä, voiko Turkkiin luottaa ja voiko hyvistä demokratian periaatteista etääntyvälle maalle luvata EU-jäsenyyttä.

Sovun helppous oli yllätys, sillä kokouksen alla Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan oli tapansa mukaisesti uhkaillut, pullistellut ja ärhennellyt. Erdoğanin viesti oli pelkistettynä seuraava: koska Eurooppa on pakolaisten suurten määrän vuoksi ahdingossa, Turkki on niskan päällä ja tekee niin kuin parhaaksi näkee eikä ota vastaan neuvoja muilta. Ja pakolaisista luvatut rahat tänne ja heti!

Kaksikon työnjako ei ole sittemmin muuttunut. Viime viikolla Turkki vaati Saksan päättäjiä kieltämään verkossa leviävän saksalaisen, Erdoğanille ilkkuvan musiikkivideon esittämisen. Viesti kulki ulkoministeriöiden välillä, mutta sitä pidetään selvänä, että ukaasin oli kirjoittanut Erdoğan.

Vaikka kyse oli vain satiirista, yksittäistapauksesta ja suuttumuksesta, tilanne kertoo paljon suuremmasta asiasta. Jos Turkki pitää mahdollisena – jopa suotavana – sananvapauden rajoittamista, maan päättäjien arvot eivät ole lähelläkään sitä läntistä arvoyhteisöä, jonka jäseneksi he maataan toivovat.

Huippukokous päätti, että Turkin EU-prosessissa avataan uusia neuvottelulukuja. Jos tämä edistää muutosta Turkissa, hyvä on. Ellei, rimaa ei pidä laskea eikä neuvottelulukuja sulkea.

Kun ”hyvä poliisi” on Suomessa – tai missä muussa EU-maassa tahansa –, hänen on kuultava tämä näkemys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat