Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki sai pääosan brittien kauhutarinassa

Sekä EU-jäsenyyden kannattajien että vastustajien myyntipuheet äänestäjien taivuttelemiseksi käyvät Britanniassa entistä kovemmiksi.

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Ulkopuolisen kannattaa suhtautua Britannian EU-keskusteluun kuten säähän: ottaa tyynenä vastaan se, mitä tulee.

Säähän ei voi vaikuttaa. Tuulensuuntaa ei voi muuttaa eikä lämpötilaa asia-argumentein säätää. Sama pätee brittien EU-tunnelmiin. Siksi ulkopuolisen on parasta pidättäytyä kommentoinnista.

Viime aikoina zeniläisen ilmeettömyyden säilyttäminen on käynyt vaikeaksi. EU-kansanäänestyspäivä lähestyy, mikä kuumentaa kampanjointia.

Sekä EU-jäsenyyden kannattajien että vastustajien myyntipuheet äänestäjien taivuttelemiseksi käyvät entistä kovemmiksi. Tosiasioilla ei tässä pelissä pärjää. Tarvitaan tarina. Mitä pelottavampi, sen parempi.

Turkki-tarina onkin oikea kauhutarina.

Siinä sinisilmäinen EU (eli kaikki muut paitsi Britannia) on antamassa Turkille pikaisen EU-jäsenyyden vastalahjaksi avusta pakolaiskriisin hoidossa. Britannia yksin tajuaa, että Turkista ei ole EU-maaksi.

Kuuntelevatko muut Britannian varoituksia? Eivät tietenkään, tyhmiä kun ovat. Siksi briteille ei jää muuta mahdollisuutta kuin erota EU:sta.

Brexit-leirin toitottama Turkki-tarina ei epäröi häivyttää taustoja ja tosiasioita.

Ensinnäkin Britannia ja etenkin brittikonservatiivit ovat olleet aina kovaäänisimpiä Turkin EU-jäsenyyden edistäjiä. Kun Britannian tuore pääministeri David Cameron vieraili Ankarassa vuonna 2010, hän piti intoutuneen palopuheen Turkin EU-jäsenyyden puolesta.

Cameronin oli tietysti helppo hyvitellä Nato-kumppani Turkkia. Hän tiesi vallan hyvin, että Ranska, Saksa ja monet muut EU-maat eivät tulisi ikinä päästämään Turkkia unioniin ilman täydellistä uudistumista – jos silloinkaan.

Turkki-tarinassa unohtuu myös se, että EU:n laajentuminen edellyttää kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää. Turkkia ei voida kiidättää EU-pöytiin määräenemmistöllä takaoven kautta.

Turkki-tarina on vain yksi kevään kauhukertomuksista. Tarinoissa vain Britannialla on kyky nähdä tarkasti. Koko muu EU kulkee homogeenisena massana mylvien kohti tuhoaan.

Mutta säähän tai Britannian EU-keskusteluun ei voi vaikuttaa. Olen silti ottanut tavaksi kertoa huolestuneille, että ainakaan Suomi ei ole päästämässä lähivuosina Turkkia EU:hun.

Kommenttiin on vastattu tyhjin katsein. Ehkä hyvä tarina meni pilalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat