Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islanti pysyy sisäpiiri­kähminnän suurvaltana

Islannin pankkikriisiä on setvitty ja siivottu vuosia, mutta loppua ei näy. Panama-paljastus kertoo, että neuvotteluissa pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on istunut kahdella jakkaralla.

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Islantilaisella Reykjavik Grapevine -uutissivustolla oli perjantaina, aprillipäivänä, osuvaksi osoittautunut otsikko: Islannin keskuspankki siirtää toimintonsa Tortolan saarelle.

Ihan hyvä vitsi. Tai ajankohtainen. Tosin islantilaisia ei ehkä niin naurata.

Tortola on islantilaisille tuttu saari. Aikoinaan liki kansallissankareina pidetyt Landsbankin, Glitnirin ja Kaupthingin pankkiirit siirsivät Islannin vauhdilla yksityistämistä pankeista rahaa paitsi toisilleen myös yli sataan veroparatiisiyhtiöön Karibialle Brittiläisille Neitsytsaarille ja juuri Tortolalle.

Sunnuntaina varmistui, että Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on yksi niistä valtionpäämiehistä, joilla on niin sanottujen Panama-paperien mukaan kytkös veroparatiisiyhtiöihin. Gunnlaugsson joutuikin myöntämään jo ennen varsinaista paljastusta, että hänellä ja hänen vaimollaan on Wintris-niminen yhtiö Brittiläisillä Neitsytsaarilla.

Islannin pankkikriisiä on setvitty ja siivottu vuosia, mutta loppua ei näy. Vuonna 2008 alkanut urakka on ollut dramaattinen. Pankkien annettiin kaatua ja sijoittajat pantiin nielemään tappiota. Islannin kruunu romahti ja pääoman siirrot Islannista muualle pantiin jäihin.

Juuri nyt Islanti olisi hyvässä nousussa. Kala käy kaupaksi ja turistit viihtyvät. Oikeastaan kaikilla on töitä ja pääomarajoituksetkin olisi tarkoitus pian poistaa. Islantilaiset ovat myös jo ehtineet kierrättää vallasta ja takaisin valtaan joukon pankkivedätyksessä ryvettyneitä poliitikkoja. Nyt näyttää siltä, että kierrätystä on jatkettava.

Islanti teki viime syksynä uuden sopimuksen pankkien veloista. Pesissä on rahaa, ja velkojat – tai alkuperäiset velat huokealla ostaneet uudet velkojat – suostuivat diiliin siitä, että ne saavat saatavistaan 60 prosenttia.

Panama-paljastus kertoo, että neuvotteluissa Gunnlaugsson istui kahdella jakkaralla. Yksi Landsbankin velkojista on Wintris.

Pääministerin perhe kuittaa hyvät rahat. Tosin Gunnlaugsson puolustautuu, ettei yhtiö ole hänen. Anna Sigurlaug Pálsdóttir oli ostanut miehensä osuuden dollarilla. Kovemmankin hinnan olisi voinut maksaa, sillä Pálsdóttir on Islannin rikkaimpia. Suku vaurastui autojen maahantuonnilla.

Poliittisesti kauppa on kuitenkin kallis. Islanti pysyy sisäpiirikähminnän suurvaltana. Olisi kuitenkin jopa islantilaisittainkin outoa, jos pääministeri ei eroaisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat