Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On aina jokin syy, jos piilottaa rahaa

On kiinnostava kysymys, miten liikutellaan isoja rahoja ja minne, mutta olennaisempaa on tietää, miksi niin tehdään.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Yritykset ja niiden omistajat maksavat takaisin kansalaisille osuuden voitoistaan verojen muodossa. Jos siltä haluaa välttyä, on aika tarttua puhelimeen ja soittaa veroparatiisin. Tämä lyhyt video kertoo, mitä veronkierto on.

Valtioiden suhtautuminen verotukseen on kaksijakoinen. Koska verotuloilla rahoitetaan monia tärkeitä toimintoja, julkinen valta on periaatteessa hyvin halukas saamaan selville, kenellä on kykyä maksaa veroja ja miten rahojen siirtyminen yhteiseen kukkaroon varmistetaan. Valtiot ja yritykset kiistelevät usein siitä, missä voitto on syntynyt ja missä se pitäisi verottaa. Tuote on voitu suunnitella yhdessä, valmistaa toisessa ja myydä kolmannessa maassa omistetun tuotemerkin avulla.

Yritysten lisäksi myös valtiot kilpailevat keskenään, joten verotus on niille tärkeä kilpailukeino. Osa haluaa houkutella veroilla yritystoimintaa, jotta yritysten synnyttämät uudet työpaikat ja voitot kartuttaisivat aikanaan myös valtion kassaa. Tällaisessa verokilpailussa Suomikin on mukana.

Osa valtioista puolestaan haluaa houkutella pelkästään rahaa tarjoamalla alhaisten verojen lisäksi myös näkösuojaa, joka saattaa olla monille paljon houkuttelevampi etu kuin prosentteina rahoille laskettava tuotto. Siksi joillekin maille annettu nimitys veroparatiisi ohjaa usein ajattelemaan vain verojen minimointia, vaikka maa saattaa kilpailla rahoista myös pankkisalaisuudella, vähäisellä viranomaisvalvonnalla ja haluttomuudella yhteistyöhön muiden maiden viranomaisten kanssa.

Usein toiminta paljastuu vasta tietovuotojen avulla. Tuorein vuoto tuli päivänvaloon sunnuntaina, kun kansainvälinen toimittajaryhmä julkisti ensimmäisiä uutisia dokumenteista, jotka ovat peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta. Dokumentit käsittelevät Panamassa ja muissa veroparatiiseissa rekisteröityjä yhtiöitä.

Yle kertoi maanantai-iltana ensimmäisen erän osin Suomea koskevista tiedoista.

Valtavan tietomäärän seasta on usein vaikea muodostaa kokonaiskuvaa siitä, mistä todella on kyse. Nopeissa tulkinnoissa voi tulla myös huteja, jos rahat onkin raportoitu asianmukaisesti ja niistä on maksettu oikeat verot.

Myös ensimmäiset vastaväitteet epäilyjen esittäjille ovat tuttuja. Tyypillisin selitys on, ettei kyse ole lainvastaisesta toiminnasta.

On kiinnostavaa, miten liikutellaan suuria rahoja ja minne, mutta vielä tärkeämpi kysymys on, miksi niin tehdään. Miksi joku haluaa varansa paikkaan, josta rahojen alkuperää ja todellista omistajaa on vaikea jäljittää?

Halu välttää verojen maksu on vain yksi mahdollinen syy. Muita syitä ovat vaikkapa halu salata liiketoimintaa tai ylipäätään peitellä sitä, että on saanut haltuunsa merkittävää varallisuutta hämärillä keinoilla. Siksi esimerkiksi poliittisen vallan käyttäjien kiinnostuksen veroparatiisiyhtiöihin pitäisi soittaa hälytyskelloja. On hyvin mahdollista, että rahat on hankittu käyttämällä valtaa väärin.

Vaikka useimmat tähän mennessä esiin tulleet tapaukset ovat maista, joissa vallanpitäjien siirtäminen syrjään demokraattisin keinoin on harvinaista, vuodoilla on merkitystä. Myös yksinvaltiaat ovat huolissaan omasta kannatuksestaan.

Maailmantalous, jossa raha liikkuu vapaasti mutta jossa valtiot voivat luoda ohuemman moraalin saarekkeita, ei ole kestävällä pohjalla. Hämärällä alueella liikkuminen on epäreilua rehdisti sääntöjä noudattavia ihmisiä ja yrityksiä kohtaan. On näiden etu perata asiat huolellisesti.

Suurin vastuu on tietenkin poliittisilla päättäjillä. Nyt on hyvä hetki arvioida esimerkiksi sitä, kuinka tosissaan EU:n päättäjät ovat tarttuneet veroparatiisien ja hämärän rahan peittelyn ongelmaan. Unionin kartalla on kovin monta harmaata läikkää.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat