Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkealoite päätyi nuorten asialle

Kansalaisaloite leikkaisi niiltä, joille eläkejärjestelmän tuotot ovat jo valmiiksi huonot.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Sami Kero / HS
Monissa maissa nuoret ovat olleet aktiivisia eläkekeskustelussa. Ranskassa Faliola Remond osoitti mieltään eläkeuudistusta vastaan 2010.
Monissa maissa nuoret ovat olleet aktiivisia eläkekeskustelussa. Ranskassa Faliola Remond osoitti mieltään eläkeuudistusta vastaan 2010. Kuva: Sami Kero / HS

Kansalaisaloite taitetun eläkeindeksin muuttamiseksi on kerännyt viime kuukausina huomiota. Yksi hyvä seuraus on eläkejärjestelmän kestävyyttä ja sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta koskevan keskustelun viriäminen. Keskustelu voi oikoa virheellisiä käsityksiä eläkejärjestelmästä.

Työeläkkeitä tarkistetaan laskemalla korotusindeksi sekä palkka- että hintatason muutoksista. Palkkojen painokerroin on 0,2 ja hintojen 0,8. Hintojen muutokset painavat siis enemmän.

Aloite muuttaisi laskentatapaa siten, että työeläkkeet seuraisivat vain palkkoja. Muutosta perustellaan muun muassa siten, että eläkkeiden kasvu on ollut hitaampaa kuin palkkojen nousu. Kansalaisaloitteen tekijät muistuttavat, että muutos ehkäisisi eläkeläisten köyhyyskierrettä, olisi oikeudenmukainen ja säilyttäisi eläkeläisten itsetunnon ja ostovoiman. Aloitteen toteutuminen kasvattaisi eläkemenoja, mutta ne voitaisiin kustantaa eläkerahastojen sijoitustuotoista, tekstissä todetaan.

Ajatukset ovat ymmärrettävästi keränneet kannatusta eläkettä saavien joukoissa. Eläkejärjestelmää rakentavien ja sen kestävyyttä laskevien keskuudessa epäillään, että aloite sekoittaa käsitteitä ja sen tukena käytetään faktoja valikoiden.

Aloitteen mukaan taitettu indeksi ei säilytä ostovoimaa. Jos laskentamalli seuraa inflaatiota ja tarjoaa vähän sen päälle palkkojen noustessa, ostovoima kyllä säilyy.

Köyhyyden vastaisessa taistelussakin on ongelmia. Pienituloisimmat eläkeläiset eivät edes saa työeläkettä, joten indeksimuutos ei auttaisi heitä lainkaan.

Myös arvio eläkerahastojen riittävyydestä voidaan kyseenalaistaa. Virta työelämästä eläkkeelle on jo vuolaampi kuin virta työmarkkinoille. Ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa Suomessa nopeasti. Sijoitustuotoilla on määrä lievittää eläkkeiden tulevia rahoituspaineita ilman eläkemaksujen korotuksia. Tuotot ovat olleet kohtuullisia, mutta niiden leikkaaminen nykykäyttöön pienentäisi tulevien eläkeläisten – nykyisten nuorempien ikäluokkien – eläkekertymää.

Tämän huomion jälkeen on tarjottu useampiakin arvokkaita näkemyksiä siitä, mikä on oikeudenmukaista sukupolvien välillä. Yksi sitkeästi elävä virhekäsitys on, että nyt maksettavat eläkkeet olisivat eläkkeellä olevien itse kokonaan keräämiä. Todellisuudessa kolme neljäsosaa tulee nykyisiltä työmarkkinoilta, mikä oikeuttaa pohtimaan oikeudenmukaisuutta myös sukupolvien välisenä asiana.

Vajaa kuukausi sitten julkistettu Suomen Pankin selvitys kertoo, että mediaanituloja seurattaessa eläkeläiset ovat pärjänneet viime vuosikymmeninä paremmin kuin nuoret. 1990-luvun laman ja nykyisen taantuman alkaessa työmarkkinoille tulleet ikäluokat ovat pahimpia väliinputoajia. Heidän työuransa jää repaleiseksi ja heillä on vaikeuksia päästä kiinni asuntovarallisuuden kasvuun.

Tilastokeskuksen tuore tulonjakotilasto kertoo, että viime vuosina eläkeläisten tulokehitys on ollut paljon parempaa kuin nuorten.

Eläketurvakeskuksen selvitys kertoo, että suuret ikäluokat saavat eläkemaksuilleen paljon paremman tuoton kuin nuoremmat. Heidän eläkkeensä nykyarvo on suurempi kuin heidän elinaikaisten eläkemaksujensa arvo. Nuorilla suhde on päinvastainen. Nykyiset eläkeläiset ovat maksaneet palkoistaan paljon vähemmän eläkemaksuja kuin nykyisin työelämässä olevat joutuvat maksamaan omistaan. Eläkerahastotkin ovat kertyneet vasta kahdenkymmenen viime vuoden aikana – ja varsinkin viime vuosina.

Vahvistuva käsitys nuorten ikäluokkien suojelun tarpeesta on hyvä asia – vaikka se ei tainnut olla kansalaisaloitteen liikkeellepanijoiden tarkoitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat