Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veroparatiisikytkös on kova kolaus Nordean maineelle

Vastuuta Nordean veroparatiisikytköksistä kantavat suomalaiset.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kansainvälisen toimittajaryhmän julkaisemalla tietovuotoaineistolla on monin tavoin vaikutusta myös Suomeen, vaikka kaikki veroparatiisiyhtiöihin kytkeytyvät suomalaisnimet eivät vielä ole julki.

Tietovuoto korostaa sitä, miksi myös suomalaispoliitikkojen on huolehdittava omistustensa ja sidonnaisuuksiensa ilmoittamisesta ja avoimuudesta. Islannin pääministeri antaa skandaalille kasvot juuri siksi, että hänen puolisollaan on veroparatiisiyhtiön kautta saatavia Islannin pankkikriisin pesistä ja siten kytkös pääministerin tekemiin päätöksiin.

Myös luottamus Nordeaan on kovilla, vaikkei se suinkaan ole yksin paljastusten keskellä. Ruotsin finanssivalvonta on sakottanut Nordeaa rahanpesusäännösten noudattamisen puutteista, mutta pankki on päässyt varsin vähin kolhuin monissa pankkeja ravisuttaneissa kriiseissä.

Pistää silmään, miten keskeiseltä toimijalta pohjoismainen Nordea vaikuttaa. Nordean Luxemburgin-pankki perusti asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä vuosina 2004–2014, käy ilmi Ylen haltuunsa saamista asiakirjoista.

Nordealle tilanne on vakava. Pankkitoiminnan ydintä on luottamus: kaikki epävarmuus ja spekulointi siitä, mitä skandaalista voi seurata, vahingoittaa pankkia.

Vastuuta veroparatiisikytköksistä kantavat nyt suomalaiset. Vaikka Suomen Nordea on pian vain ruotsalaisen Nordean sivukonttori, avainpaikoilla ovat suomalaiset, konsernijohtaja Casper von Koskull ja hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos. Heistä vain von Koskull on vastannut kysymyksiin julkisuudessa.

Moni asiakas tuohtui Nordean toimista. Nordeaa arvostelivat heti sekä oppositio että joukko ministereitä. Eduskunta keskusteli paljastuksista tiistaina.

Nyt esiin on tullut vasta osa vuodosta, joka koskee vain yhtä Panaman kautta toimivaa yhtiötä. Paljastukset syövät kuitenkin ikävästi kaikkien pankkien uskottavuutta. Toivottavasti pankit ymmärtävät pitää huolta maineestaan.

Julkisuuden ja asiakkaiden luoma paine voikin olla se tekijä, joka saa pankit muuttamaan käytäntöjään, jos lainsäätäjät ovat tähän asti olleet liian arkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat