Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump haluaa kutistaa Naton roolia Euroopassa – ja se olisi Suomelle dramaattinen käänne huonoon suuntaan

Yhdysvaltain vetäytyminen Euroopan puolustuksesta olisi Suomelle dramaattinen käänne huonoon suuntaan.

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tuoreessa haastattelussa (HS 3.4.) presidentti Sauli Niinistö sanoi ymmärtävänsä, että Yhdysvaltoja huolestuttaa Euroopan Nato-maiden haluttomuus kantaa nykyistä suurempaa vastuuta omasta puolustuksestaan. Presidentti Barack Obama on puhunut asiasta usein.

Paljon kovempi viesti tulee Donald Trumpilta, joka on parin viikon ajan sanonut yhä suoremmin olevansa valmis lakkauttamaan nykyisen kaltaisen Naton ja Yhdysvaltain osuuden Euroopan puolustuksessa.

Trump pyrkii republikaanisen puoleen presidenttiehdokkaaksi. Hänen kantansa ovat kaukana valtavirrasta mutta heijastuvat muiden ehdokkaiden näkemyksiin riippumatta siitä, ketkä ovat marraskuussa vaalien loppusuoralla.

Ajatus läntisen Euroopan puolustuksesta ilman nykyisen kaltaista Yhdysvaltain osuutta muuttaa maisemaa perusteellisesti. Muutos koskee yhtä lailla Suomea ja Ruotsia kuin Naton jäsenmaita.

Siksi nyt olisi aiheellista selkiinnyttää, mikä tarkkaan ottaen on Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspoliittinen merkitys Suomelle ja koko naapurustolle.

Yhdysvaltain merkityksestä Suomelle kylmän sodan aikana on keskusteltu aika vähän. Ilman Yhdysvaltoja Suomen asema olisi kuitenkin ollut paljon heikompi kuin se oli. Yhdysvallat tuki Suomen yhteyksiä länteen ja nosti Neuvostoliiton kynnystä puuttua Suomen asioihin.

Vaitonaisuus suhteista on jatkunut, vaikka Yhdysvaltain merkitys Suomelle on kasvanut kaikin tavoin mitattuna.

Yhdysvallat on Suomen johtavia kumppaneita sekä kaupassa että puolustusyhteistyössä. Yhdysvallat on myös edelleen tärkeä tekijä, kun Venäjä arvioi vaikutusmahdollisuuksiaan Suomessa.

Presidentti Niinistö arveli, että vähäinen keskustelu suhteista Yhdysvaltoihin voi johtua niiden ongelmattomuudesta. Vaikenemisen takia suhteiden tiiviys kuitenkin yllättää kerran toisensa jälkeen, tai tiiviyden herättämää hämmennystä käytetään politiikan välineenä.

Paljon suurempi yllätys voi olla edessä. Trumpin Eurooppaa koskevien ehdotusten toteutuessa Suomen asema huononisi heti ja dramaattisesti.

Suomen ja muidenkin Euroopan maiden puolustuksen uskottavuus suhteessa Venäjään romahtaisi sekä yksin että yhdessä, vaikka maat lisäisivät omia panostuksiaan. Tilanne Itämeren ympäristössä muuttuisi nopeasti epävakaaksi.

Naton vastustamisella tai puolustamisella ei olisi enää mitään merkitystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat