Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehysriihen säästölogiikka on monimutkaista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilta-Sanomien mukaan hallitus kohensi kehysriihen lisäsäästöillä jo moneen kertaan horjunutta uskottavuuttaan.

”Hallitus oli laskenut säästävänsä indeksijäädytysten avulla: etuuksia ei koroteta inflaation tahdissa. Idealta meni pohja, kun odotettu inflaatio muuttuikin deflaation partaalla kärvistelyksi.”

”Nyt hallitus hakee samaa talousvaikutusta leikkaamalla perusturvaetuuksia suoraan. Se tuntuu monista pahalta, vaikka hallituksen alkuperäinenkin suunnitelma olisi vienyt etuuksilta ostovoimaa, jos indeksijäädytys olisi toiminut tarkoitetulla tavalla.”

”Asia voi kuulostaa monimutkaiselta, koska se on monimutkainen.”

”Kehyspäätökset vastaavat odotuksia ja ovat näin ollen monien kannalta ikäviä. Tiistaisten raamisulkeisten poliittinen viesti on, ettei hallitus ole haudannut ohjelmaansa mappi Ö:hön.”

Iltalehti antaa hallitukselle tyylipisteitä kehysriihen päätöksistä.

”Yrittäjyyspaketin ja työllisyystoimien varaan on laskettu paljon, koska työllisyysprosentin nostaminen vaikuttaa eniten julkisen talouden tasapainoon.”

”Makeisveron korvaaminen polttoaineveron nostamisella oli luontevaa, koska öljyn hinta maailmanmarkkinoilla on niin alhaalla ja verolla voi nähdä myös ympäristöpoliittisia vaikutuksia.”

”Liikennehankkeita oli ripoteltu ympäriinsä sillä tavoin sopivasti, että maantieteellisesti ja aluepoliittisesti tyytyväisiä riittää.”

”Hankkeisiin tuntui löytyvän reippaasti rahaa kehysten sisältä. Toivottavasti kalkyylit ovat kiireessä pitäneet.”

Ilkka selittää hallituksen toimintakyvyn säilymistä sillä, että hallitusohjelmaa ja sen pohjana olevaa tilannekuvaa ei ole vuoden aikana tarvinnut muuttaa.

”Pääministerillä on luja usko siihen, että pitämällä ohjelmasta kiinni vahvistetaan hallituskauden aikana julkista taloutta neljällä miljardilla eurolla.”

”Infrahankkeissa hallituksen pyrkimyksenä on katsoa yli koko Suomen. Vain Itä- ja Länsi-Suomi ovat unohtuneet.”

Kainuun Sanomat toteaa, että olematon inflaatio ei tuo indeksikorotuksista luopumisen laskennallisia säästöjä.

”Valtiovarainministeriön ja hallituksen tarkoituksena on ollut korvata myös nämä indeksisäästöt uusilla ratkaisuilla, jotta päästään takaisin neljän miljardin säästötasolle. Valtiovarainministeriön ovela säästöhakuinen logiikka on tässä uponnut hallituksen ministereihin ja niiden esikuntiin odottamattoman hyvin.”

”Onko kukaan edes kysynyt sitä, miksi tavoitteessa on indeksisäästöjen osalta pysyttävä, jos se 200 miljoonan säästö syntyy automaattisesti, kun hinnat eivät nousekaan oletetun vauhdikkaasti?”

”Hallituksen kannattaisi laskea, mikä nyt on tärkeää. Jääräpäinen säästöpolitiikka vai luottamuksen rakentaminen?”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat