Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Totuus hiekasta pankin lattialla

Hiekka-sanonta on syntynyt ennen 1980-luvun hulluja pankkivuosia.

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Monet muistavat sanonnan: ”Tavalliset asiakkaat tuovat vain hiekkaa kengänpohjissaan pankin lattialle.”

Mutta kuka tuon arrogantilta kuulostavan lausahduksen alunperin sanoi?

Pohdin pääsiäisenä (26.3.) Sunnuntai-sivuilla sanonnan alkuperää. Usein se on pantu pankkiiri Björn Wahlroosin suuhun. Hän kuitenkin kiisti asian jutussa.

Sanojaksi on tarjottu myös KOP:n ja sittemmin Meritan johtajaa Pertti Voutilaista. Hän tuli pankkialalle vasta vuonna 1991. Hiekka-sanonta on vanhempi.

Sain pääsiäisen jutusta valtavasti lukijapalautetta. Kiitos siitä!

Lukijat ehdottivat sanojaksi muiden muassa SKOP:n Christopher Wegeliusta ja Juhani Riikosta, SYP:n Ahti Hirvosta ja Meritan Vesa Vainiota.

Yksi nimesi sanojaksi Pohjolan osuuspankin johtajan. Toinen kertoi kuulleensa lauseen Suur-Helsingin Osuuspankin johtajalta vuonna 1982 Lifim-kurssilla. Wahlroos oli kuulemma käyttänyt sanontaa Sitran ekonomistikurssilla vuonna 1985. Eräs lukija oli varma, että oli nähnyt lauseen vuonna 1984 KOP:n henkilöstölehdessä. Toinen kertoi puolestaan nähneensä sen SYP:n lehdessä.

Professori Jouko Ylä-Liedenpohja kirjoitti, että usein tällaiset tokaisut elävät pitkään organisaatioiden sisällä, kunnes ne putkahtavat yleiseen julkisuuteen.

Professori saattaa olla oikeassa.

Hiekka-sanonta on syntynyt ennen 1980-luvun hulluja pankkivuosia. Jouko Vantaa muistelee kuulleensa sen 1970-luvulla KOP:n Annankadun konttorinjohtajalta, joka tympääntyi jonottaviin asiakkaisiin.

Työmarkkinajärjestöt ja pankit sopivat vuonna 1968 ”palkat pankkiin” -järjestelmästä. Siihen asti palkkapussit oli pääosin noudettu työnantajan kassasta. Koska palkat maksettiin työnantajan pankkiin, työntekijät joutuivat hakemaan palkkapäivänä rahansa pankista. Monilla ei ollut omaa pankkitiliä, eikä pankkiautomaatteja vielä tunnettu.

Sakari Kauppinen kertoo olleensa vuonna 1976 Helsingissä osuuspankissa esimiesharjoittelussa. Aina tilipäivänä konttori oli täynnä asiakkaita rahojaan nostamassa. Suurin osa asiakkaista ei ollut kyseisen konttorin tai edes paikallisen osuuspankin asiakkaita. Konttori ei siis hyötynyt asiakkaista mitään. Pankki sai vain siivota kurat ja hiekat lattialta.

Kauppinen kuuli, kuinka konttorinjohtaja käytti jonottajista sanaa ”hiekankantajat”. Ilmaisun keksijästä ei ole varmuutta, mutta termillä oli tuolloin ilmeisen konkreettiset perusteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat