Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n uudet vaatteet eivät enää lämmitä – koittaako integraation auringon­pimennys?

Fraasin mukaan Euroopan unioni kehittyy kriisien kautta. On aika vaikea nähdä, miten nämä kohti kesää kriisiytyvät trendit voisivat kehittää unionia mihinkään hyvään, kirjoittaa Paavo Rautio.

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Olipa kerran unioni. Unioni oli suuri. Mutta siltä puuttui perustuslaki.

Ranskan entinen presidentti Valéry Giscard d’Estaing ryhtyi työhön. Hänen tunnettiin jalosta ulosannistaan ja aurinkokuninkaan luonteestaan, joten hän oli tehtävään mitä sopivin.

Satakunta viisasta eurooppalaista sai kirjeen. Giscard oli kirjoittanut hienolle pergamenttipaperille, että heidän tulisi saapua pikaisesti omista maistaan räätälöimään unionille perustuslaki. Kertomaan, miten kansat eläisivät sovussa, maat tekisivät yhteistyötä ja alamaiset kunnioittaisivat toisiaan.

Kokous alkoi Giscardin ylevöityksellä: ”Unelmoikaamme Euroopasta!” Olkoon työ ”jumalatar Europen innoittamaa”, ja lopputulos ”valaiskoon Euroopan tulevaisuuden”.

Konventissa syntyi yleviä ajatuksia. Perustetaan uusi juhlallinen instituutio ”Euroopan kansojen kongressi”, yksi keksi. Toiset räätälöivät uutterasti lippua, hymniä ja kansallispäivää. Olipa tarjolla uusi nimikin: ”Yhtynyt Eurooppa”.

Viisaat kävivät ankaraa vääntöä oikeista eurooppalaisista arvoista. Tarkkaan punnittiin, millaisin sanamuodoin ne kirjataan ylös.

Urakka muurittoman ja kahleettoman Euroopan puolesta on niin kunniakas, että työhön osallistuvista tulee tehdä ratsastajapatsaita heidän kotikaupunkeihinsa, Giscard julisti.

Siirtymä EU:n perustuslakia hahmotelleesta konventista nykypäivään on kuin matka sadusta inhorealismiin. Eikä matka ole ajassa sadun ”monta monituista vuotta” vaan runsas vuosikymmen.

Monet ehdotukset ovat päätyneet EU:n toimintaperiaatteiksi, mutta henki on karannut.

Konventin aikojen ylevä eurooppalaisuus liidätti EU:n vielä vuoden 2004 laajennukseen, mutta sen jälkeen aurinko on ollut laskussa. Ensi kesänä voi koittaa integraation auringonpimennys.

Juhannuksen tienoille osuu Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Oikeus erota unionista kirjattiin juuri tuossa konventissa. Jos käy niin, että britit jättävät unionin, ratkaisu on valtava isku Euroopan yhtenäisyydelle.

Eropäätöksestä seuraisi pitkä, EU:n voimat sitova selvittely siitä, mitä sopimuksia nyt pitää muuttaa, miten Britannian taloussuhteet Manner-Eurooppaan järjestetään ja mitä Britannian uudesta asemoinnista seuraa muille jäsenmaille.

Skotlanti saattaa pitää oman kansanäänestyksensä siitä, tuleeko sen erota Britanniasta ja liittyä Euroopan unioniin omin päin. Monet kansalliset separatistiset liikkeet saisivat erosta voimaa.

Samoille tienoille osunee myös päätös siitä, tuleeko Kansainvälinen valuuttarahasto IMF mukaan tarjoamaan Kreikalle apua. IMF on vaatinut maalle velkahelpotuksia, joihin apupaketteja laatineet eurooppalaiset osapuolet taas eivät aio suostua. Kreikan rahat loppuvat kesällä ja velkoja pitäisi hoitaa kesä–heinäkuussa miljardien eurojen arvosta.

Jos IMF jättäytyy pois järjestelyistä, tukipaketit jäätyvät ja Kreikka on taas putoamassa maksukyvyttömyyden tilaan kesällä.

EU:n ja Turkin välinen sopimus pakolaisten palauttamisesta Kreikasta on ensimmäisessä testissään. Jos järjestely ei toimi, kesän lämmetessä pakolaisten virta kohti – maksukyvytöntä – Kreikkaa kasvaa.

Jos näin käy, rajamuodollisuuksista vapauttava Schengenin sopimus jää hyllylle. Raja-aitoja noussee EU-maiden välille lisää.

Aktiivisimmin aitoja ovat jo nostaneet muutamat, vuoden 2004 laajentumisessa mukaan tulleet maat. Osa niistä on kääntynyt avoimesti sitä arvomaailmaa vastaan, jota konventti hahmotteli Euroopalle.

Eikä Turkin kanssa tehty sopimus pakolaisten palauttamisesta taida sekään olla ihan konventin ylevien arvojen mukainen.

Kaiken taustalla mielialaan vaikuttaa taantuma. Vaikka Euroopan keskuspankki kuinka keventää rahapolitiikkaansa ja tarjoaa osto-ohjelmillaan starttiryyppyä, raha ei vilkastuta reaalitalouden verenkiertoa.

Fraasin mukaan Euroopan unioni kehittyy kriisien kautta. On aika vaikea nähdä, miten nämä kohti kesää kriisiytyvät trendit voisivat kehittää unionia mihinkään hyvään.

Tanskasta oli viisaiden kokoukseen saapunut harmaapäinen mies. Jens-Peter Bondena hänet tunnettiin.

Bonde kohottautui. Hän luki profetiansa: EU näyttää nyt pukeutuneen valtioksi. ”Enää puuttuu vain yhteinen kansa”, hän sanoi.

Sen pituinen se.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat