Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouden kasvu on kiinni työpaikoista

Hallituksella on vain rajalliset mahdollisuudet parantaa talouskasvua.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara / HS
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) käyttivät tiistain hallituksen kehysriihessä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) käyttivät tiistain hallituksen kehysriihessä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Kuva: Rio Gandara / HS

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus sai tiistaina valmiiksi julkisen talouden suunnitelman neljäksi seuraavaksi vuodeksi. Numeroita katsoen tehtävä ei ollut järin haastava: lisäsäästöjä tarvittiin 400 miljoonaa euroa, kun valtion budjetin menojen loppusumma on 55 miljardia euroa. Käytännössä säästäminen on kuitenkin tuskallista. Hallitusneuvotteluissa sovittiin, että vaalikauden aikana julkisen talouden menoja leikataan neljä miljardia euroa. Tavoite uhkasi jäädä vajaaksi.

Tiistaina päättyneitä neuvotteluja voinee luonnehtia pieneksi pistevoitoksi valtiovarainministeri Alexander Stubbille ja kokoomukselle. Kokoomus on hallituksessa tarkimmin varjellut, että julkisia menoja sopeutetaan vastaamaan tuloja. Tiistain päätöksillä hallituksen talouspolitiikan linja säilyy.

Kehysriihipäätöksen mukaan valtion menot pysyvät vaalikauden loppuun asti ja vähän sen ylikin kutakuinkin 55 miljardissa eurossa. Budjetin tulot kasvavat hivenen, ja sen myötä valtiontalouden alijäämä supistuu.

Tilastokeskuksen alustavien tietojen mukaan Suomen kansantalous kasvoi viime vuonna puoli prosenttia, kolmen taantumavuoden jälkeen. Tänä vuonna kasvun arvioidaan vahvistuvan vajaaseen prosenttiin, ja hallituskauden lopulle kasvua ennustetaan yli prosentin verran. Kovin kaukana ollaan niistä vuosista, kun talouskasvu oli normaalivuotena kolme prosenttia.

Sipilän tiedotustilaisuudessa esittelemät käyrät kuvaavat aika hyvin sitä, kuinka rajalliset mahdollisuudet hallituksella on parantaa talouskasvua. Julkisen talouden alijäämä kyllä supistuu, mutta hitaasti.

Jos työmarkkinajärjestöjen kilpailukykysopimus onnistuu, se parantaa julkisen talouden rahoitusasemaa jonkin verran. Mutta mikäli hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta toteutuu, velaksi eläminen loppuu vuosikymmenen vaihteessa.

Kaikki riippuu siis työllisyyden paranemisesta. Jo yhden prosenttiyksikön lisäys työllisyyteen tasapainottaa julkista taloutta noin 600 miljoonalla eurolla.

Hallituksen työllisyystavoite tarkoittaisi noin 110 000 uuden työpaikan syntymistä. Haaste on melkoinen: nyt työllisyysaste on noin 68 prosenttia.

Hallituksen tähänastiset päätökset ja talouskasvu nostaisivat työllisyysasteen vaalikauden lopulla hieman alle 70 prosenttiin. Kilpailukykysopimus parantaisi työllisyyttä vaalikauden aikana noin prosenttiyksikön lisää.

Osaltaan työllisyystavoitteen saavuttamista auttavat kehysriihessä päätetyt liikennehankkeet sekä yrittäjyys- ja työllisyystoimet, joista hallitus kertoo viikon päästä. Mutta vielä jää vajaaksi, kuten pääministeri Juha Sipiläkin (kesk) totesi.

Lisää työllisyyttä parantavia toimia hallitus etsii syksyllä, kun ensi vuoden budjettia käsitellään tarkemmin.

Blogissaan Sipilä kirjoitti, että tavoite oli tehdä kipeät säästöpäätökset ja hallinnon uudistushankkeet hallituksen ensimmäisen toimintavuoden aikana. ”Ne on tehty”, hän kirjoitti.

Tästä eteenpäin hallitus voi Sipilän mukaan keskittyä päätösten toimeenpanon varmistamiseen ja työllisyyteen. Työllisyydessä riittääkin vielä haastetta, sillä hallituksen esittelemät käyrät ovat vielä kovin epävarman ennusteen varassa.

Ehkä julkinen kritiikki sai hallituksen korjaamaan linjaansa niin, että leikkaukset opetuksesta ja koulutuksesta on tältä erää tehty. Päinvastoin, koulutukseen ja tutkimukseen luvattiin hieman lisää rahaa. Tulevaisuuteen täytyy jaksaa panostaa.

OIKAISU (HS 8.4.2016): Tilastokeskuksen alustavien tietojen mukaan Suomen kansantalous kasvoi viime vuonna puoli prosenttia, ei puoli prosenttiyksikköä kuten pääkirjoituksessa 7.4. sivulla A4 luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat