Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-hankkeesta on tulossa uskottava

Sote-uudistus on vihdoin täyttämässä ainakin osan perustuslain vaatimuksista. Edessä on kuitenkin vielä suuri urakka ja monta linjavalintaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Anni Reenpää / Lehtikuva
Kiistely sote-alueiden rajoista on synnyttänyt vaikutelman, että sama aluejako sopisi kaikille palveluille. Vanhustenhoidon palvelut ovat kuitenkin luonteeltaan aivan toisentyyppisiä kuin kirurgia.
Kiistely sote-alueiden rajoista on synnyttänyt vaikutelman, että sama aluejako sopisi kaikille palveluille. Vanhustenhoidon palvelut ovat kuitenkin luonteeltaan aivan toisentyyppisiä kuin kirurgia. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Edellisen vaalikauden puolenvälin tienoilla sosiaali- ja terveyspalvelujen sote-uudistuksessa kaikki oli levällään yhtä asiaa lukuun ottamatta. Hallitus oli kertonut, että kuntayhtyminä toimivat sairaanhoitopiirit lakkautetaan.

Samoihin aikoihin sairaanhoitopiirien johtajat kokoontuivat säännölliseen tapaamiseensa. Kerrotun mukaan joku oli kysynyt, kuinka moni on ryhtynyt valmistautumaan oman organisaationsa alasajoon. Yhtään kättä ei noussut.

Sote-uudistuksen mutkikkaat ja jopa surkuhupaisat vaiheet ovat vieneet uskottavuutta uusien läpimurtojen julistamiselta. ”Sote tulee, sote tulee” alkaa olla yhtä uskottava viesti kuin sadun pojan huuto: ”Susi tulee, susi tulee.”

Tuorein sote-sopu julkistettiin keskiviikkona hallituksen kehysriihen jälkeen. Asiallisesti se oli jatkokehitelmä hallituspuolueiden viime syksyn sovusta. Puoluepoliittisten paineiden keskellä ministerit onnistuivat tällä kertaa kuitenkin punnertamaan hanketta eteenpäin sen verran, että sote-uudistuksesta on vihdoin tulossa uskottava. Tekemistä riittää, mutta vastaukset moneen kysymykseen ovat hahmottumassa.

Kartalle piirretyt aluejaot herättävät aina paljon intohimoja. Väittely alueiden lukumääristä synnytti käsityksen, että yksi koko sopisi kaikkiin tarkoituksiin. Todellisuudessa aluejako on palvelujen näkökulmasta usein väärä. Joihinkin asioihin pienikin alue voi olla liian suuri ja toisiin suuri on liian pieni.

Hallitus oli ajamassa itsensä viime syksyn kompromissilla umpikujaan, kun se ryhtyi määrittelemään, että osan sote-alueista pitäisi tehdä järjestämisessä yhteistyötä ja osan ei. Nyt on syntymässä malli, jossa yhteistyövelvollisuus koskee kaikkia alueita ja jossa yhteistyön laajuuden määrittävät palvelut eivätkä karttaharjoitukset tai poliittinen kaupankäynti. Malli todennäköisesti täyttää perustuslain vaatimukset maakuntien ja niiden äänestäjien yhdenvertaisesta kohtelusta.

Perustuslakitesti siirtyi tuoreella linjauksella toiseen kohtaan eli rahoitukseen. Toimiiko kansanvaltaisuus, jos suorilla vaaleilla valitut maakuntapäättäjät eivät olekaan vastuussa rahoituksesta vaan rahat tulevat valtiolta?

Perustuslain kirjain voi täyttyä sillä, että raha tulee maakunnille valtiolta könttänä, jolloin päättäjillä on hiukan liikkumavaraa. Sen jälkeen jää kuitenkin jäljelle käytännön kysymys kannustimista. On vaara, että syntyy järjestelmä, jossa maakunnan tehtäväksi tulee kuluttaa kaikki valtiolta saatava raha. Jos valtio yrittää suitsia tiukalla ohjailulla itsehallintoa, uusien luovien ratkaisujen tila voi kaventua entisestään.

Viime syksyyn verrattuna asiakkaan valinnanvapautta ja tuotantomalleja koskevat muotoilut olivat nyt huomattavasti konkreettisempia. Kokonaisuus on kuitenkin yhä niin monimutkainen, että mallin mahdollisia seurauksia on vaikea arvioida. Asiantuntijoiden ryhmä antaa jatkotyössään joitakin vastauksia, mutta silti koko uudistuksen toteuttamisessa on syytä edetä askel kerrallaan. Palvelupakettien määrittely, kilpailun avaamisen oikea tahti sekä yhdenvertaisuuden, laadun ja kustannustehokkuuden varmistaminen vaativat vielä paljon harkintaa.

Eikä avoimiksi jääneiden kysymysten lista pääty edes tähän. Päättäjien pitää linjata, mikä on oikeudenmukainen ja kohtuullinen tapa kohdella kuntien investointeja ja ulkoistussopimuksia. Rahoitusmallissa puhutaan nyt ensimmäisen version luonnoksista, mutta toimiva alkuvuosien malli on vielä monen askeleen päässä.

Sote-uudistus on harvoja suomalaisen yhteiskunnan kaipaamia muutoksia, joissa poliitikoilla on suoraa päätösvaltaa. Harkittu ja jämäkkä eteneminen on siksi tärkeää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat