Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki näyttää Euroopalle liian monet eri kasvot

Turkin pääministeri korostaa EU:n kanssa tehtyjen sopimusten noudattamista, mutta presidentti haluaa hiljentää vastustajiaan entistä kovemmin ottein.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu vakuutti Helsingissä keskiviikkona, ettei hänen maansa palauta Syyriasta tulevia pakolaisia Syyriaan. Davutoğlu sanoi tietävänsä pääministerinä ja isänä, miten julmia Syyrian hallitus ja terrorijärjestöt ovat omia kansalaisiaan kohtaan.

Turkin ja EU:n maanantaina voimaan tulleen pakolaissopimuksen mukaisesti ensimmäiset Turkista Kreikkaan saapuneet siirtolaiset on jo palautettu takaisin Turkkiin, ja Turkki on lähettänyt Saksaan ensimmäiset eri EU-maihin sijoitettavat turvapaikanhakijat. Heistä yksitoista saapui Suomeen.

Davutoğlu pyrki Helsingissä vakuuttamaan, että Turkki noudattaa sopimustaan EU:n kanssa. Hänen ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) neuvotteluissa korostettiin lisäksi maiden taloussuhteita.

Turkin pääministerin vilpittömyyttä ei ole perusteita epäillä, ja hänen hyväntahtoinen olemuksensa edistää viestin perillemenoa.

Samaan aikaan Turkin poliittinen johto antaa kuitenkin itsestään myös aivan erilaisen kuvan.

Tämän viikon kuluessa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on vaatinut kansalaisuuden poistamista kurdijärjestö PKK:n kannattajilta ja sanonut, että laki parlamentaarikkojen syytesuojan purkamisesta pitää hyväksyä heti.

Turkissa on myös jatkettu oikeusprosessia, jossa kahta johtavan sanomalehden Cumhuriyetin päällikkötoimittajaa syytetään valtiosalaisuuksien paljastamisesta. Lehti uutisoi, että Turkin hallitus toimitti aseita Syyrian kapinallisille.

Ilmeisesti Erdoğan onnistuu yllättämään myös pääministerinsä, joka sanoi Helsingissä, ettei parlamentaarikkojen syytesuojan purkaminen ole ainakaan nyt ajankohtaista.

Turkin hallitusta johtaa kuitenkin käytännössä presidentti, vaikka hänen perustuslailliset valtuutensa ovat yhä rajalliset. Erdoğanin reaktiot muistutuksiin Turkin velvollisuuksista ihmisoikeuksien ja demokratian suojaamisessa ovat toistuvasti halveksivia ja uhmakkaita.

Suomi on tukenut Turkin EU-jäsenyyttä 1990-luvulta lähtien. Siksi Suomella on velvoite edellyttää Turkilta sovittujen sääntöjen noudattamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat