Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panamassa ei käydä mitään karkkikauppaa

Mielikuvat poliittisesti vakaista ja korruptiosta vapaista Pohjoismaista murenevat nopeasti.

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

On ikävä ruotsalaista poliitikkoa Mona Sahlinia. Niissä ajoissa, kun hallituksesta erottiin siksi, että osti valtion luottokortilla Tobleronen, oli vielä jotain tyyliä.

Kun poliitikko nyt sekoittaa omat ja valtiolle kuuluvat rahat, tahraantuu paljon enemmän. Vaikka vallakkaiden ja varakkaiden veroparatiisikytköksiä on uutisoitu pian viikko, valtavasta tietovuodosta on yhä hankala saada otetta.

Sen sentään Panaman papereista ymmärtää, että vuoto tarjoaa harvinaisen kattavan kuvan salaisiksi tarkoitettuihin globaaleihin rahavirtoihin. Omaisuutta on niin teknisesti kuin moraalisestikin helppo siirtää piiloon veroparatiisin pankkisalaisuuden taakse. Palvelu pelaa.

Toimittajat eri puolilla maailmaa tekevät parhaansa selittääkseen tietovuodon merkitystä. Sille ei pidä turtua.

Seurauksiakin on jo nähty.

Islannissa on hallituskriisi. Britanniassa pääministeri David Cameronilla on kova työ selitellä isänsä veroparatiisikytköksiä. Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa arvostellaan Nordeaa. EU seuraa, miten helppoa sen talouspakotteita on kiertää.

Mossack Fonsecalla näyttäisi olleen kova jalkapallovaikuttajien joukkue. Diktaattoriliigassakin se on huippua, vaikkei tämä jengi edes yllätä.

Sen sijaan meno Pohjolassa kai yllättää, ja siksi Islanti ja Nordea ovat niin isosti otsikoissa. Mielikuvat poliittisesti vakaista ja korruptiosta vapaista Pohjoismaista murenevat nopeasti. Syystä.

Suomessa vuoto ei ole vielä käräyttänyt poliittista eliittiä. Itsekin voi ilmoittautua, vaikka verottajalle.

On toki selvää, etteivät yhteydet veroparatiisifirmoihin tarkoita vielä mitään laitonta. Verosuunnittelua saa tehdä, ja voihan monimutkaisten yritysketjujen rakentamista kai perustella muillakin syillä. Esimerkkejä riittää.

Yle kertoi viime syksynä, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) oli pitkään hallituksen jäsen luxemburgilaisessa veroparatiisiyhtiössä. Pääministeri Juha Sipilälle (kesk) tämä ei ollut ongelma. Luottamusta oli olemassa.

Mutta on myös muita. Panamassa ei käydä mitään karkkikauppaa.

Veroparatiisit ovat täynnä käärmeitä, joiden järjestelyt ovat paitsi eettisesti arveluttavia myös rikollisia. Voi vain taas kerran ihmetellä, miksei lainsäätäjä estä näin helppoa tapaa kiertää veroja, pestä rahaa, rahoittaa terrorismia ja kätkeä korruptiota.

Pankit puolestaan voisivat kokeilla, olisiko laillisuudesta ja luottamuksesta niille kilpailuvalteiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat