Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman köyhillä ei ole varaa halpaan bensiiniin

Venezuelan ongelmat osoittavat, että fossiilisten polttoaineiden tukeminen täytyy lopettaa kaikkialla. Muutos on syytä viedä läpi nyt, kun öljy on halpaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venezuelan hallitus nosti helmikuussa bensiinin hintaa 6 000 prosenttia. Se oli ensimmäinen kerta kahteen vuosikymmeneen, kun Venezuela korotti polttoaineiden hintaa. Silti bensiini on maassa yhä maailman halvinta.

Kun bensiini maksaa vähemmän kuin vesi, hinta ei ole kohdallaan. Halvan bensiinin tarjoaminen voi olla hyvää politiikkaa lyhyellä aikavälillä, mutta ajan mittaan siitä koituu kansantaloudelle paljon ongelmia. Sitä paitsi fossiilisten polttoaineiden tukeminen lisää niiden käyttöä. Sen seurauksena ilmansaasteiden ja hiilidioksidipäästöjen määrä kasvaa ja liikenteeseen tulee yhä enemmän autoja.

Viime vuosina Venezuelan valtio on vastannut yli 90 prosentista maassa käytettyjen fossiilisten polttoaineiden hinnasta. Kansalaisten maksettavaksi on jäänyt alle kolme senttiä litralta. Todellisuudessa halpa polttoaine on hyvin kallista.

Helmikuussa voimaan tulleet korotukset säästävät valtiolta rahaa 710 miljoonan euron arvosta vuodessa, mutta se on vain murto-osa Venezuelan energiatukiin vuosittain käyttämästä 27 miljardista eurosta. Rahat voitaisiin käyttää paljon järkevämpiin tarkoituksiin, kuten terveydenhuoltoon tai koulutukseen.

Energiatuet eivät ole koskaan hyvä idea, mutta erityisen kalliiksi ne tulevat köyhille maille. Koska rikkaat ja keskituloiset käyttävät enemmän sähköä sekä omistavat auton todennäköisemmin kuin köyhät venezuelalaiset, tuista hyötyvät eniten varakkaat. Harvardin yliopistossa tehdyn arvion mukaan tukien hyöty on Venezuelan rikkaille seitsemän kertaa suurempi kuin köyhille.

Tukien lasku tulee aina lopulta maksettavaksi, ja se vahingoittaa taloutta. Näin on nyt käynyt Venezuelassa: talous kutistui viime vuonna kymmenen prosenttia, ja inflaatio nousi kolminumeroisiin lukemiin. Maa vajosi syvempään lamaan kuin yli vuosikymmeneen.

Muutkin maat tukevat fossiilisten polttoaineiden käyttöä – Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan maailman valtiot käyttävät fossiilisten polttoaineiden tukiin vuosittain yli 450 miljardia euroa.

Toisin kuin monet ehkä kuvittelevat, suurimpia energiatukia ei jaeta länsimaissa. Öljyntuottajat Iran ja Saudi-Arabia käyttävät tukiin vuosittain noin 60 miljardia euroa ja maksavat noin 80 prosenttia kansalaistensa energiakuluista. Sekä Venäjä että Intia käyttävät polttoainetukiin noin 35 miljardia euroa vuodessa. Egyptissä, Algeriassa ja Kiinassa tukisumma on ollut viime vuosina 18–27 miljardia euroa.

Polttoainetukien suuri tragedia on, että niihin uppoavat jättisummat voitaisiin käyttää paljon parempaan tarkoitukseen.

YK on asettanut suuren joukon kehitystavoitteita parantaakseen maailman köyhimpien oloja vuoteen 2030 mennessä. Copenhagen Consensus Center analysoi tavoitteiden kustannuksia ja hyötyjä yhteiskunnan, talouden ja ympäristön näkökulmasta. Analyysiä teki 60 tiimiä, joissa työskenteli huipputason taloustieteilijöitä ja nobelisteja.

Analyysissä pyrittiin selvittämään, miten raha voitaisiin käyttää mahdollisimman kustannustehokkaasti köyhimpien maiden hyväksi. Lopputulos oli, että fossiilisten polttoaineiden tukien poistaminen olisi kehittyville maille yksi kaikkein hyödyllisimmistä toimista.

Tutkimuksemme mukaan jokainen energiatuista parempiin tarkoituksiin siirretty euro toisi hyötyjä 15 euron edestä. Valtioiden tällä tavoin säästämät miljardit eurot voisivat auttaa satoja miljoonia ihmisiä, jos varat käytetään terveyden, ravitsemuksen ja koulutuksen hyväksi. Samalla vähennettäisiin päästöjä, saasteita ja ruuhkia.

Nyt kun öljy on maailmanmarkkinoilla halpaa, tämän parempaa hetkeä tukien vähentämiselle ei ole. Kuluttajahinnat eivät nousisi tukien poiston seurauksena tähtitieteellisiin lukemiin, kuten kävisi öljyn ollessa kallista.

Kourallinen maita on jo ymmärtänyt tämän. Egypti, Intia, Indonesia, Malesia ja Nigeria ovat viime aikoina tehneet suunnitelmia polttoainetukien leikkaamiseksi tai poistamiseksi. Jopa Saudi-Arabia harkitsee tukien vähentämistä. Useampien maiden tulisi seurata esimerkkiä.

Fossiilisten polttoaineiden tukien asteittainen poisto on yksi hyödyllisimpiä tekoja, jonka valtio voi tehdä. Tuettu polttoaine voi vaikuttaa halvalta, mutta maailman köyhillä ei ole siihen varaa.

Bjørn Lomborg

Kirjoittaja on Copenhagen Consensus Centerin johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat