Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän harmitus ei lohduta Nokian irtisanottavia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilta-Sanomien mukaan Nokian ilmoitus yt-neuvotteluista yllätti, kun Suomessa tavoitteeksi asetettiin peräti 1 300 työpaikan vähennys.

”Nokialla on Suomessa 6 850 työntekijää. Noin joka viides saa lähteä, ellei irtisanottavien määrä neuvotteluprosessissa pienene – niin kuin yt-neuvotteluissa usein käy.”

”Saksassa harvennus on suhteellisesti vielä pahempi, sillä Nokian Saksan-työpaikoista uhkaa kadota joka kolmas. Pellolle pantavien on kuitenkin Saksassa helpompi löytää korvaava työpaikka kuin taantuman runtelemassa Suomessa.”

”Karsintakierroksen taustalla on yrityskauppa, jossa Nokia osti ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin. – – Ranskaa harvennus kohtelee lempeästi, sillä siellä työpaikkoja menee vain 400. Epäsuhta johtuu niistä tiukoista ehdoista, jotka Ranskan valtio asetti yrityskaupalle.”

Kaleva pitää työvoiman vähentämistä Nokialta kovana iskuna nyt, kun talouden kasvu on ollut pitkään pysähdyksissä.

”Pääministeri Juha Sipilä (kesk) luonnehti irtisanomisuutisia harmittaviksi ja toivoo niiden jäävän Suomessa viimeisiksi. Viesti on laiha lohtu. Toivoa toki aina voi, mutta pääministeriltä olisi odottanut hieman enemmän.”

”Nokia maailmanlaajuisena yrityksenä on osoittanut, ettei sillä ole mitään lukkarinrakkautta syntymämaataan kohtaan. Yritys toimii markkinavoimien armoilla pelikenttänään koko maailma, ja se panee rahan poikimaan sinne, missä se parhaiten tuottaa.”

”Hallitus on kohta vuoden olemassaolonsa ajan keskittynyt yritystoiminnan edellytysten parantamiseen Suomessa. Tapaus Nokia osoittaa, että paljon on vielä tekemistä.”

Savon Sanomat pitää Nokian päätöstä ostaa Alcatel-Lucent joka tapauksessa viisaana ratkaisuna.

”Kauppa sisälsi paksun 5G-patenttisalkun, joka tietää verkkorakentajalle töitä, vaikka aivan lähitulevaisuudessa operaattorit ennustavatkin kovin vähäisiä investointeja.”

”Toiseksi kauppa palautti Nokian kiinteän verkon liiketoimintaan, josta yhtiö oli aiemmin luopunut. Markkinoilla odotetaan operaattoreiden investoivan kiinteään verkkoon, joka pitää saada nykyaikaistettua kiireen vilkkaa ennen 5G-teknologian käyttöönottoa. Ilman kauppaa Nokialla saattaisi nyt olla sormi suussa.”

”Nokian toiminta vaikuttaa nyt määrätietoiselta. Se todistaa yrityksen oppineen matkapuhelinliiketoimintansa vaikeuksista. Yhtiön on otettava rohkeita askeleita, jotka pitävät sen muiden edellä. Nokia siis varoo joutumasta samaan ahdinkoon uudelleen, mikä on suurta viisautta.”

”Kunhan Nokian strategia alkaa purra toden teolla, uusia työpaikkoja syntyy väistämättä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat