Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalainen unelma löytyy Suomesta

Paras takuu köyhyysriskiä vastaan on koulutus.

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

”Elämän tulee olla parempaa ja rikkaampaa sekä täydempää jokaiselle, kykyjensä ja saavutuksiensa mukaisesti, riippumatta sosiaaliluokastaan tai niistä olosuhteista, joihin on syntynyt.”

Näin määritteli amerikkalaisen unelman yhdysvaltalainen historioitsija James Truslow Adams vuonna 1931.

Mahdollisuuksiltaan tasa-arvoisessa yhteiskunnassa perhetausta, vanhempien varallisuus tai sosiaalinen asema eivät määrittele sitä, mitä lapset voivat saavuttaa omassa elämässään. Lapsi ei voi valita, millaiseen perheeseen syntyy, mutta pärjääminen on hänen omassa motivaatiossaan ja omissa käsissään.

Amerikkalainen unelma on kärjistys muttei utopia. Taloustieteilijä, Ottawan yliopiston professori Miles Corak on löytänyt sen Suomesta. Taloudellisen liikkuvuuden mallimaiksi Suomen rinnalle nousevat myös Norja ja Tanska.

Yhdysvalloissa taloudellinen liikkuvuus on huomattavasti vähäisempää.

Suomalaisen taloustieteilijän, professori Markus Jäntin tutkimuksen mukaan alimpaan tuloviidennekseen kuuluvan amerikkalaisisän poika päätyy samaan alimpaan viidennekseen 42 prosentin todennäköisyydellä. Amerikkalainen unelma, kapuaminen sukupolvessa isän alimmasta tuloviidenneksestä ylimpään, onnistuu Yhdysvalloissa vain seitsemän prosentin todennäköisyydellä.

Suomessa todennäköisyys pysyä isän seurana alimmassa tuloviidenneksessä on 30 prosenttia. Kapuaminen alimmasta ylimpään tuloviidennekseen onnistuu pojista yli 12 prosentilla.

Suomen menestyksen avaimeksi Corak nimesi tasa-arvoiset koulutusmallisuudet. Professori Jäntti on täsmentänyt erityiseksi onnistumiseksi peruskoulu-uudistuksen, joka vähensi oppimistulosten riippuvuutta perhetaustasta sekä sukupolvien välistä tulokorrelaatiota.

Ennen peruskoulua jako akateemisen ja ammatillisen tien välille tehtiin jo 11-vuotiaana, valitettavan usein taloudellisin perustein. Oppikoulussa kaikki oli maksullista: opetus, oppikirjat, ruokailu.

Amerikkalainen unelma on uhattuna. Suomen Pankin mukaan aikuisuuteen on astumassa sukupolvi, jolle sosiaalinen nousu ei olekaan enää itsestään selvää vaan jopa epätodennäköistä. Paras takuu köyhyysriskiä vastaan on koulutus, jonka tuotto on viime vuosina jopa noussut.

Koulutussäästöjen kanssa kannattaa olla nyt tarkkana, ettei pesuveden mukana mene mitään ylimääräistä, esimerkiksi amerikkalainen unelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat