Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutus vie etäämmäs työpaikat imevästä virrasta

Korkeimman osaamisen työpaikat olivat Nokian ja Ranskan erityissuojeluksessa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Otettuaan askeleen eteenpäin opetusta koskevissa säästöissä hallitus otti puoli askelta taaksepäin. Hyvä niin. Kehysriihen tuloksien esittelyaikaan osunut ilmoitus Nokian irtisanomisista oli todiste sen puolesta, että koulutus kaipaa valtiovallan erityistä suojelua.

Vanha hokema kertoo, että koneilla lisätään työn tuottavuutta ja vähennetään työpaikkoja. Jos näin olisi, parinkymmenen viime vuoden suuret tuottavuusloikat olisivat johtaneet globaaliin massatyöttömyyteen. Näinhän ei ole käynyt.

Toinen hokema kertoo, että halpatyömaat vievät työpaikat länsimaista. Ihan näinkään ei ole tapahtunut. Kiina on kasvanut niin hurjaa vauhtia, että jos sen työpaikkaimulle ei olisi mitään vastavoimaa, lopputulos olisi – jälleen kerran – jo ollut globaali massatyöttömyys.

Se on sen sijaan totta, että maailmankaupan vapautuminen ja tekniikan kehityksen tarjoama tuottavuuskasvu on tappanut monia ammatteja. Mutta tilalle on syntynyt toisia. Kehitys on aivan luonnollista, eikä hallitusten tule estellä sitä. Jos korkea työllisyysaste on kuitenkin hallituksille tärkeä, niiden tulee katsoa sen perään, että luovan tuhon rattaiden väliin putoavat työntekijät saadaan mahdollisimman pian pelastettua.

Monilla katoavissa ammateissa työskentelevillä ihmisillä on vain vähän koulutusta. Vapaakaupan ja tuottavuuden kasvun myllerryksessä he päätyvät irtisanomisten jälkeenkin samankaltaisiin myllerryksessä oleviin töihin. Enemmän koulutusta hankkivat ohjautuvat ohjaamattakin varmempiin työtehtäviin.

Työpaikkansa menettävien pelastus olisi, jos heidät saataisiin hieman kauemmas työpaikkaimusta. Koulutus uusiin tehtäviin on tässä tärkein asia.

Nokian potkuissa Ranskan Alcatel- Lucentin osa saanee pienemmät iskut kuin Suomen Nokia. Selitys on, että Ranskaan keskittyy Nokian tulevaa tuotekehitystä enemmän kuin Suomeen. Ranska on siis tässä tapauksessa kauempana työpaikkoja syövästä imusta. Ranskan hallitus taisi tämän ymmärtää, kun se vaati Nokialta yrityskaupan yhteydessä, että korkeimman osaamisen työpaikkoja tulee suojella Ranskassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat