Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ottaa kiinni Saksaa ja Ruotsia

Vaikka Saksa ja Ruotsi ovat tärkeimmät kilpakumppanit, kustannustason kehitystä sietää verrata laajemmin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Kalle Koponen / HS
Saksan vientiteollisuus on vauhdissa. Usein paikoin on jopa työvoimapulaa. Se puskee palkkoja Suomen kilpailijamaassa ylöspäin.
Saksan vientiteollisuus on vauhdissa. Usein paikoin on jopa työvoimapulaa. Se puskee palkkoja Suomen kilpailijamaassa ylöspäin. Kuva: Kalle Koponen / HS

Työnantaja- ja palkansaajaliitot neuvottelevat parhaillaan kilpailukykysopimuksen soveltamisesta alakohtaisiin työehtoihin. Neuvotteluista ei ole kuulunut kuluneella viikolla mitään, mitä voi pitää hyvänä merkkinä. Neuvottelut ovat kuitenkin vielä varhaisessa vaiheessa. Jossain vaiheessa joillakin aloilla neuvotteluissa tulee takapakkia.

Neuvoteltavana oleva sopimus on yksi osa hallituksen tavoittelemaa kilpailukyvyn kolmiloikkaa. Kaksi muuta loikkaa ovat äärimaltilliset palkkaratkaisut ja tuottavuuden lisääminen muun muassa työpaikkakohtaisilla joustoilla. Hallituksen alkuperäinen tavoite oli, että kukin kolmesta loikasta pienentää eroa kilpailijamaihin viisi prosenttiyksikköä. Suomen tärkeimmät verrokit ovat perinteisesti olleet Saksa ja Ruotsi, joihin eroa on 10–15 prosenttia.

Jos verrataan vain näihin kahteen maahan, Suomen suhteellinen kilpailukyky paranee kuin itsestään. Menossa on kolmas vuosi äärimaltillisia – siis pieniä – palkankorotuksia. Ensi vuonna alakohtaisiin sopimuksiin on luvassa nollakorotukset. Joidenkin palkat toki voivat nousta esimerkiksi ylennyksen seurauksena.

Myös Ruotsissa ja Saksassa on käynnissä palkkaneuvottelukierros. Maaliskuun viimeisen päivän iltana Ruotsissa päästiin valtakunnansovittelijan johdolla sopimukseen, jonka mukaan keskimääräinen ansiotaso nousee 2,2 prosenttia. Sopimus on vuoden mittainen.

Ratkaisu on teollisuuden palkansaajien ja työnantajien sopima, mutta Ruotsissa teollisuussopimus yleensä asettaa muidenkin alojen palkankorotuksille katon.

Ruotsin palkkamallia ei kuitenkaan voi suoraan verrata Suomen tuloratkaisuihin. Ruotsissa palkankorotukset jyvitetään työpaikoilla: jonkun palkka nousee keskimääräistä enemmän, jonkun toisen vastaavasti vähemmän.

Saksassa avainalan eli metalli- ja elektroniikkateollisuuden työehtosopimus päättyi maaliskuun lopussa. Saksan vaikutusvaltainen metalliliitto, IG Metall, haluaa yksivuotisella sopimuksella viiden prosentin palkankorotukset.

Palkat Ruotsissa ja Saksassa nousevat mutta Suomessa eivät. Iso osa Suomen kilpailukykyongelmaa on siis jo ratkaistu, vai kuinka?

Ehkei sentään. Vaikka Saksa ja Ruotsi ovat tärkeimmät kilpakumppanit, kustannustason kehitystä sietää verrata laajemmin.

Vertailumalli on jo olemassa. Sen laati tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan sihteeristö viime toukokuussa, kun yhteiskuntasopimusta ensimmäisen kerran yritettiin. Muistion mukaan hintakilpailukykyä mitattaisiin vertaamalla Suomen ja euroalueen nimellisiä yksikkötyökustannuksia.

Suomen Pankillakin on kustannuskilpailukyvylle mittari. Siinä Suomen yksikkötyökustannuksia verrataan Suomen 21 keskeisen kauppakumppanimaan yksikkötyökustannusten keskiarvoon.

Suomen Pankin käyrä osoittaa, että kustannuskilpailukyky heikkeni dramaattisesti vuosina 2008–2009. Parin viime vuoden aikana kilpailukyvyn heikkeneminen on pysähtynyt, kiitos maltillisten palkankorotusten.

Toivomisen varaa jättävä kustannuskilpailukyky ei tietenkään ole Suomen viennin ainoa pulma. Toinen ongelma on viennin rakenne, joka painottuu investointihyödykkeisiin.

Yksityisen kulutuksen pitäisi lähteä maailmalla kasvuun ennen kuin Suomessa tehdyt koneet ja laitteet alkavat käydä kaupaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat