Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköauto lähestyy läpimurtoaan

Sähköautojen yleistymisessä on ollut kaksi rajoitetta: akkujen ja hintojen rajoite. Molemmat ovat hiljalleen murtumassa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Sami Kero / HS
Sähköauton käytettävyyteen vaikuttaa sekä akun kesto että sen latausnopeus.
Sähköauton käytettävyyteen vaikuttaa sekä akun kesto että sen latausnopeus. Kuva: Sami Kero / HS

Usein käy niin, että hyvätkin keksinnöt jäävät hyllylle odottelemaan parempia aikoja. Esimerkiksi käy energiatehokas led-valaistus. Valoa on osattu tuottaa kauan johtamalla sähköä puolijohdekomponentin läpi. Läpimurto tuli vasta sen jälkeen, kun led-lamppujen hinnat romahtivat massatuotannon vuoksi.

Sama voi tapahtua sähköautoille. Sähköauto on ikivanha keksintö, mutta sen yleistymisen tiellä on ollut kaksi asiaa: akkujen riittämättömyys pitkiin matkoihin ja tuotteen hinta. Molemmat rajoitteet ovat murtumassa.

Ajomatkat pidentyvät ja hinnat laskevat. Sähköautot ovat olleet kaikkialla maailmassa kalliimpia kuin perinteistä moottoritekniikkaa hyödyntävät autot. Suomessakin sähköautot maksavat tuhansia euroja enemmän kuin vastaavantasoiset bensiiniautot.

Monet autotehtaat aikovat tuoda lähiaikoina markkinoille sähköautoja, joiden valmistuskustannukset – ja samalla ostohinnat – painuisivat niin alas, että ainakaan hinta ei ohjaisi perinteisiin polttomoottoria käyttäviin autoihin.

Esimerkiksi päästöskandaalinsa kanssa kamppaileva Volkswagen yrittää paikata mainettaan tuomalla markkinoille lukuisia sähköautomalleja. Tesla Motors ilmoitti pari viikkoa sitten, että se alkaa myydä ensi vuoden lopulla sähköautoa, jonka hinta asettuisi 35 000 dollarin tienoille. Aloitettuaan ennakkomyynnin Tesla sai – ilman mainontaa – 115 000 varausta ensimmäisenä päivänä, 325 000 varausta viikossa.

Kuluttajien halu tuli näin testattua. Yhdysvalloissa mikään autotehdas ei myynyt koko maaliskuun aikana näin paljon, vaikka niiden kaikki mallit laskettaisiin yhteen.

Markkinat ovat kuitenkin herkät. Liikenneturvallisuutta valvovat huomasivat Yhdysvalloissa, että Volkswagenin akut saattavat lakata toimimasta kesken ajon. Tämä ei ollut hyväksi yhtiölle eikä sähköautoille yleisemminkään.

Teslan varaukset eivät ole vielä myyntimääriä. Yhtiön lupaukset eivät ole aina toteutuneet ajallaan. Vaikka yhtiö rakentaa jo valtavaa litiumakkutehdasta, Teslan tuotantomäärien nosto ei sujune kitkatta. Yhtiö toimitti ostajille viime vuonna yhteensä 51 000 autoa.

Vaikka sähköautot eivät vielä ole samassa myyntivalmiudessa massamarkkinoilla kuin ledit, suunta on selvä ja maali lähestyy. Autotehtaat valtaavat sähköautomarkkinoita kilpaa. Tarkoitus on luoda sähköautoja, joiden hinnat olisivat bensiinimoottoria käyttävien mallien tasolla. Tämä on ollut esimerkiksi Teslan kuningasidea kaiken aikaa, vaikka yhtiö on toistaiseksi valmistanut kalliita tuotteita.

Jos hinnoittelutavoite täyttyy lähiaikoina, kuluttajan tekemä tulevien kulujen vertailu kääntyy sähköauton eduksi. Sähköautossa on paljon vähemmän liikkuvia – siis huollettavia ja rikkoutuvia – osia kuin perinteisissä autoissa, mikä alentanee ylläpitokustannuksia. Vertailuun vaikuttaa tietysti sekin, että sähkön hinta näyttää laskevan.

Sähköautojen orastava vallankumous pakottaa päättäjät miettimään suhtautumistaan muutokseen. Sähköauto on ilmastoystävällinen, jos sen käyttämä sähkö on tuotettu ilmastoystävällisesti. Esimerkiksi Kiinassa iso osa sähköstä tuotetaan hiilellä, eikä sähköauton osto olisi siellä mikään ekoteko. Ranskassa sähkö tuotetaan ydinvoimalla ja sähköautot olisivat siksi ilmastoystävällisempiä valintoja.

Kun EU hioo ilmastostrategiaansa, yksi tavoite on liikenteen päästöjen vähentäminen. Sähköautojen osuuden kasvu tullaan ehkä ottamaan huomioon maakohtaisissa uusiutuvan liikennepolttoaineiden kiintiöissä. Suomessa kiintiön hyödyntäminen ja sähköautojen yleistyminen edellyttäisi ainakin niiden tankkausasemien lisäämistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat