Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhojen pääministerien uhkailu on iso muutos Venäjällä – paluu vuoteen 1953

Putin on antanut kovaotteisen ja itsevaltaisen Kadyrovin toimia alueellaan vapaasti, kunhan hän on pitänyt Tšetšenian rauhallisena.

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi maaliskuun lopulla, että hän tukee Ramzan Kadyrovin jatkoa Tšetšenian johdossa. Ilmoitus ei yllättänyt ketään. Kadyrov on ollut Putinin luottomies siitä asti, kun osatasavaltaa silloin johtanut Kadyrovin isä murhattiin keväällä 2004. Putin on antanut kovaotteisen ja itsevaltaisen Kadyrovin toimia alueella vapaasti, kunhan tämä on pitänyt Tšetšenian rauhallisena ja islamistikapinalliset kurissa.

Sen sijaan moni yllättyi Putinin poikkeuksellisista julkisista moitteista. Hän nimittäin huomautti, että Venäjän lait pätevät myös Tšetšeniassa ja että Tšetšenian viranomaisten on tehtävä yhteistyötä liittovaltion viranomaisten kanssa.

Tällaisen itsestäänselvyyden toteaminen on tietenkin paljastavaa. Putinin oli kuitenkin ilmeisen pakko puuttua asiaan nyt myös julkisesti. Moskovassa monet niin sanotut voimaviranomaiset ovat ilmeisen ärtyneitä Kadyrovin omavaltaisuuteen. Tilannetta on pahentanut se, että Kadyrovin miehet ovat toimineet vapaasti myös Moskovassa.

Tosin joidenkin arvioiden mukaan taustalla on Moskovan voimaryhmittymien valtataistelu, jossa Kadyrovin rooli on pienempi kuin julkisuudessa näkyy.

Moskovan eliitin ärtymys näyttää silti kasvaneen, kun Kadyrov julkaisi videon, jossa oppositiohahmo Mihail Kasjanov oli kiikaritähtäimessä. Tšetšeenit on jo liitetty myös oppositiojohtaja Boris Nemtsovin viime vuoden helmikuussa tehtyyn salamurhaan. Kasjanov kakutettiin melko pian videon jälkeen. Tästäkin epäillään tšetšeenejä.

Nemtsov oli 1990-luvulla varapääministeri ja Kasjanov pääministeri Putinin alkukaudella. Kyse ei siis ole vain oppositiojohtajista, vaan myös epäsuosioon joutuneista entisistä päättäjistä.

Arkady Ostrovsky muistuttaa kirjassaan The Invention of Russia, että diktaattori Josif Stalinin lähipiiriin kuuluneen Lavreti Berijan vuonna 1953 tapahtuneen teloituksen jälkeen entiset vallanpitäjät eivät ole joutuneet pelkäämään henkensä puolesta. Kotiarestiin, pidätetyiksi, suurlähettiläiksi tai nolatuiksi on kyllä päädytty.

Nykytilanne tuskin miellyttää monia eliitin jäseniä Moskovassa.

Kadyroviin ei ole muuta todistettua linkkiä kuin tähtäinvideon julkaisu, mutta vahva epäily taisi riittää Putinille syyksi rauhoitella eliittiä. Varsinkin kun silloin oli jo selvää, että tällä viikolla ilmoitettu turvallisuusviranomaisten isompi myllerrys lisää hermostuneisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat