Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka-draamasta tulee uusintajakso

Britannian EU-ero saattaisi osua samoihin aikoihin kun Kreikalta loppuvat rahat.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Sami Kero / HS
Ateenan Syntagma-aukiolla on nähty useita mielenosoituksia. Tämä kerta on viime vuoden heinäkuulta.
Ateenan Syntagma-aukiolla on nähty useita mielenosoituksia. Tämä kerta on viime vuoden heinäkuulta. Kuva: Sami Kero / HS

Kreikan velkadraama jatkuu. Rahat ovat taas loppumassa. Apua tarjoavat kinastelevat keskenään ja avun saajankin kanssa siitä, miten uppoava tulisi pelastaa. Jos tämä jakso draamasta tuntuu uusinnalta, tuntemus ei ole ihan virheellinen.

Kreikan pitäisi hoitaa velkojaan kesä–heinäkuussa kymmenisen miljardin euron arvosta. Maksuja tulee miljardeittain jo pitkin kevättä. Vaikka Kreikan talouskasvu on hiljalleen virinnyt, maa ei selviä maksuistaan, jos se ei saa sille luvattuun kolmannen tukipaketin maksuja ajallaan.

Maksatuksen yksi ongelma on avustajien keskinäinen kiista. Sen perimmäinen syy on, että yksi pääavustajista pärjää ilman poliittista tukea mutta kaikki muut eivät.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on ilmoittanut, että se on kyllä tukipaketissa mukana, mutta valuuttarahaston tuella on ehtonsa. IMF ei omien sääntöjensäkään mukaan voi avustaa, jos se katsoo, että avustettavan taloudellinen tilanne on pitkällä aikavälillä toivoton. IMF todellakin katsoo, että Kreikan velkamäärä on toivottoman suuri. Niin suuri, että IMF:n mukaan yksityiset sijoittajat eivät uskalla sijoittaa maahan, mikä puolestaan tarkoittaa maan taloudellista näivettymistä.

Kreikalla on velkaa lähes 350 miljardia euroa. Summa on bruttokansantuotteeseen verrattuna yli kaksinkertainen. Suurimmat velkojat ovat Euroopan keskuspankki, IMF, Euroopan vakausmekanismi ja euromaat erikseen.

Kreikan hallitus on velkaleikkauksista samaa mieltä kuin IMF. Tosin valuuttarahasto kaipaa muiden velkojien rinnalla, että Kreikka tekisi ne talousuudistukset ja säästöt, joita maa on luvannut avunantajilleen monta kertaa. IMF on kreikkalaisia lupauksia syynätessään jopa eurooppalaisia kumppaneitaan epäluuloisempi.

Tekojen ja sanojen välinen etäisyys on avunantajien kiistelyn rinnalla toinen syy siihen, että sopua kolmannen tukipaketin maksatuksista ei ole syntynyt.

Kreikan tukeminen on muutenkin eurooppalaista solidaarisuutta hylkimään kääntyneessä keskustelussa arka asia. Varsinkin siinä tapauksessa, että eri maiden veronmaksajien jo myöntämästä avusta osa annettaisiin anteeksi Euroopassa, jossa laaditaan säästöbudjetteja.

Jyrkimmin vastassa on Saksa, jonka osuus euromaiden Kreikka-avusta on suurin. Saksan liittokansleri Angela Merkel on kertonut, että velkojen anteeksiantaminen olisi vastoin euroalueen sääntöä, jonka mukaan muut euromaat eivät saa auttaa kassakriisiin joutunutta maata. Lainata saa mutta takaisin on maksettava, Saksassa tulkitaan.

IMF:n sisäisistä keskusteluista on vuotanut tietoja, joista pystyy päättelemään, että valuuttarahasto etsii epätoivoisesti keinoja pattitilanteen purkamiseksi. Tietovuodosta oli tulkittavissa, että IMF haluaa päästää Kreikan taas lähelle maksukyvyttömyyttä, jotta sekä Kreikan että Saksan olisi pakko muuttaa linjaansa: Kreikka alkaisi toteuttaa lupauksiaan ja Saksa hyväksyisi velkaleikkaukset.

Kreikka-draamalla on ollut viime vuosina erilaisia taustoja. Kriisin alkuvuosina Kreikan talouskriisin pelättiin horjuttavan yhteisvaluutan nurin. Sitten vuorossa oli Kreikan sosiaalinen hätä, joka kumpusi rahapulasta ja säästöistä.

Tälläkin kertaa draama saa uusia sävyjä. Uppoamassa on pakolaiskriisin kurimukseen joutunut maa hetkellä, jolloin EU:n energia ja loputkin solidaarisuudesta saattavat kadota – jos Britannia jättää unionin juhannuksen alla järjestettävän kansanäänestyksen seurauksena. Yhteinen tausta kaiken aikaa ja kaikissa draaman jaksoissa on ollut se, että Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan koskaan kokonaan takaisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat