Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Genomikeskus voi auttaa kansantaudeista kärsivää

Genomikeskuksen perustaminen on hallitukselta viisas päätös. Se auttaa monista sairauksista kärsiviä ja tekee Suomesta otollisen paikan tutkimukselle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Noin puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta. Joidenkin arvioiden mukaan sairastuneiden määrä voi kaksinkertaistua parin vuosikymmenen aikana. Jos edes pieni osa taudin puhkeamisista voidaan ehkäistä tai jos taudin alatyypin parempi tunnistaminen auttaa löytämään täsmähoidon, tulokset ovat merkittäviä sekä yksittäisen ihmisen että koko yhteiskunnan kannalta.

Periaatteessa ihmisen perimän selvittämisen nopeat kehitysaskeleet tarjoavat työkalut myös tämän kansantaudin parempaan ehkäisyyn. Tyypin 2 diabetekselle altistavia geenien muunnoksia tunnetaan nykyään noin sata, mutta niitä voi olla huomattavasti enemmän. Lupaavia näkymiä on myös sepelvaltimotaudin tunnistamisessa ja hoidossa.

Kun ihmisen perimän eli genomin rakenne lopulta vuosituhannen vaihteessa onnistuttiin lukemaan kokonaisuudessaan, se vaati yli kymmenen vuoden työn ja maksoi yli kymmenen miljardia dollaria. Nykyisin yksittäisen ihmisen genomin selvittäminen on verrattavissa monen yleisesti käytetyn lääketieteellisen tutkimuksen hintoihin. Yksinkertaisia geenitestejä myydään myös kuluttajille.

Hallitus päätti kehysriihessään rahoittaa genomikeskuksen ja kansallisen syöpäkeskuksen perustamista 17 miljoonalla eurolla kolmen seuraavan vuoden aikana. Kansallisen genomistrategian toteuttaminen on siis pääsemässä vauhtiin.

Perimän tutkimukseen liittyy suuria taloudellisia intressejä, minkä myös yksityiset sijoittajat ovat vainunneet sijoituskohteita etsiessään. Monet valtiotkin ovat panostamassa merkittävästi omiin hankkeisiinsa.

Suomen rahat ovat rajalliset, mutta tuloksia on lupa odottaa, koska täällä on korkealaatuista tutkimusta, kattavat terveystiedot, nykyaikaiset biopankit ja tutkimukselle myötämieliset kansalaiset.

Kun genomikeskus toteutetaan yhteistyössä, työn tulokset pystytään siirtämään terveydenhoitoon tehokkaasti ja eettisesti. Edessä on terveydenhuollon mullistus, jonka vaikutukset tulee arvioida myös muista kuin taloudellisista näkökulmista. Suomesta tulee toivon mukaan samalla houkutteleva maa yhteistyökumppanina ja investointien kohteena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat