Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Abortteja ei voi estää, vaikka ne kiellettäisiin

Jos abortit kielletään, vähävaraiset turvautuvat terveydelle vaarallisiin keinoihin tehdäkseen abortin.

Pääkirjoitus
 
Suvi Turtiainen
Suvi Turtiainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Budapestin-kirjeenvaihtaja.

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi Yhdysvalloissa pyrkivä Donald Trump onnistui jälleen alittamaan uuden riman.

Abortin tehneitä naisia pitää rangaista, jos abortti kiellettäisiin Yhdysvalloissa lailla, hän linjasi tv-haastattelussa.

Lausunto oli liikaa jopa aborttioikeutta vastustavalle järjestölle. ”Kukaan abortin vastustaja ei ikinä haluaisi rangaista naista, joka valitsee abortin”, Life for March -järjestön edustaja sanoi.

No, meillä Euroopassa laittomasta abortista rangaistaan jo.

Viime viikolla 21-vuotias nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen Pohjois-Irlannissa, kun hän oli tehnyt abortin kotivessassaan. Belfastilaisnainen tilasi kaksi vuotta sitten aborttipillerit internetistä, sillä hänellä ei ollut varaa matkustaa Englantiin aborttiklinikalle.

Tuomio tuli päivä sen jälkeen, kun tuhannet naiset ympäri Puolaa osoittivat viikko sitten mieltään aborttilain kiristystä vastaan. Puolaan ajetaan nyt Pohjois-Irlannin mallia, jossa abortti olisi sallittu vain äidin hengen pelastamiseksi.

Vaatimuksen esitti Puolan katolinen kirkko, mutta Puolan pääministeri Beata Szydło on jo ilmoittanut tukevansa kirkon linjaa, jos asia etenee parlamentin äänestykseen. Aborttioikeutta vastustava järjestö kerää nyt allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen, jotta aborttikieltoa ehdottava lakiesitys etenisi parlamentin käsittelyyn.

Jo nykyisen lain mukaan Puolassa on erittäin vaikeaa saada abortti. Abortti on sallittu vain, jos raskaus on seurausta insestistä tai raiskauksesta, sikiö on vaikeasti vammainen tai äidin henki on vaarassa.

Kiristys osuisi siis kaikista traagisimpiin tapauksiin. Naisiin, jotka ovat insestin ja raiskauksen uhreja. Lisäksi abortin vaikeuttaminen iskee vähävaraisiin.

Abortteja ei voi estää, vaikka ne kiellettäisiin. Pohjois-Irlannista matkustaa paikallisen järjestön mukaan vuosittain yli tuhat naista Englantiin, jossa abortin voi tehdä laillisesti ja turvallisesti. Puolasta matkustaa kymmeniätuhansia naisia ulkomaille tekemään abortin.

Aborttimatka ulkomaille maksaa jopa tuhansia euroja. Ne, joilla ei varaa, turvautuvat belfastilaisnaisen tavoin nettipillereihin tai vieläkin raadollisimpiin keinoihin.

Puolassa aborttikieltoa vastustavien mielenosoitusten symboli oli vaatehenkari. Se kuvastaa epätoivoisia keinoja yrittää aborttia, kun turvallista vaihtoehtoa ei ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat