Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahapelipolitiikan murros on vasta edessä

Suomen rahapeliyhteisöjen yhdistäminen yhdeksi monopoliksi ei poista EU:sta tulevaa painetta järjestelmän purkuun. Suomen malli saattaa erottua kiusallisesti joukosta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen valtio on päättänyt yhdistää maan kolme rahapeliyhteisöä yhdeksi rahapeliyhtiöksi. Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys (RAY) ja Fintoto sulautuvat vuonna 2017.

Yhteen kansalliseen rahapeliyhtiöön nojaava järjestely on ristiriidassa Euroopan unionin uusliberaalin sisämarkkinaohjelman kanssa. Sisämarkkinaohjelma tavoittelee kansallisten rajoitusten poistolla muun muassa palveluiden vapaata liikkuvuutta sekä kilpailun lisäämistä sisämarkkina-alueella.

EU:n sisämarkkinaohjelman perusperiaatteena on vastavuoroisen tunnustamisen periaate. Periaatteen mukaan yhtiö, joka toimii laillisesti yhdestä EU-jäsenmaasta käsin, on vapaa tarjoamaan ja markkinoimaan palveluitaan myös kaikkiin muihin EU-maihin. Tähän periaatteeseen nojaten Malta ja Britannia antoivat – muista EU-valtioista poiketen – maassa toimiville rahapeliyhtiöille mahdollisuuden tarjota ja markkinoida rahapelipalveluita muihin unionin jäsenmaihin.

EU:n protektionististen maiden pääjoukkoon kuuluva Suomi ja kansallisten rahapeliyhtiöiden edunvalvojat ovat osaltaan pitäneet huolen siitä, ettei rahapelaamista ole tuotu osaksi sisämarkkinaohjelmaa. Sisämarkkinoiden keskeiset periaatteet eivät päde rahapelaamiseen, vaikka etenkin Malta ja Britannia ovat niin toivoneet. Esimerkiksi Maltalla toimiminen ei automaattisesti takaa rahapeliyhtiölle pääsyä muiden EU-jäsenmaiden markkinoille.

Suomi on saanut kirjatuksi monenkeskisiin kansainvälisiin sopimuksiin kohdemaaperiaatteen. Se antaa oikeuden rajoittaa toisesta EU-maasta käsin laillista liiketoimintaa harjoittavan rahapeliyhtiön toimintaa Suomessa, vaikka tämä on vastoin sisämarkkinaohjelman perusajatusta.

Maltan rahapelimalli on sisämarkkinaohjelman ihanteiden mukainen, mutta EU-maat ovat haluttomia omaksumaan sitä. Komissio yrittää avata markkinoita haastamalla EU-tuomioistuimeen erityisesti yksinoikeusjärjestelmiin nojaavia jäsenmaita, jotka rajoittavat rahapelipalveluiden vapaata liikkuvuutta.

EU-tuomioistuin on linjannut, ettei pelkästään tuottojen kerääminen ”hyviin tarkoituksiin” oikeuta rajoittamaan palveluiden vapaata liikkuvuutta. Jäsenmaat eivät ole avanneet markkinoitaan rajat ylittävälle liiketoiminnalle, mutta ne ovat vastanneet komission toiveeseen kilpailun lisäämisestä myöntämällä kansallisilla markkinoilla toimilupia myös yksityistä voittoa tavoitteleville yrityksille.

Retoriikka on muuttunut, kun jäsenmaat ovat ymmärtäneet, millaiset perusteet komissiolle kelpaavat rahapelien kansallisen yksinoikeusjärjestelmän puolustamiseen. Nykyisin rahapeleistä käytävää keskustelua leimaa organisoitu tekopyhyys: miljardeja euroja edunsaajille tulouttavien rahapeliyhteisöjen olemassaolon oikeutusta perustellaan rahapelihaittojen ehkäisyllä.

Tämä näkyy myös Suomessa. Kun sosiaali- ja terveysministeriö kertoi rahapeliyhteisöjen yhdistämisestä helmikuussa, tiedote oli otsikoitu: ”Rahapeliyhtiöt yhdistyvät – haittojen ehkäisy helpottuu.” Tosiasiallisesti yhdistymisen päätavoite on helpottaa yhteisöjen tuotekehitystä, varsinkin nopearytmisten verkkopelien kehittelyä.

Suomen rahapelijärjestelmän eliniänodote riippuu siitä, miten rahapelaamista organisoidaan ja millaisiksi käytännöt vakiintuvat EU-maissa yleensä. On mahdollista, että Suomesta rahapelimonopoleineen tulee EU:n outo lintu.

Sisämarkkinakäytännöistä poikkeamiseen käytetyt oikeuttamisperusteet eivät enää kelpaa EU-tuomioistuimelle, jos jäsenmaan järjestely poikkeaa selvästi muiden EU-valtioiden käytännöistä. Tämä voi koitua Suomen yksinoikeusjärjestelmän kohtaloksi.

Muissa jäsenmaissa yleiseksi toimintatavaksi on vakiintumassa, että yksityistä voittoa tavoitteleville yhtiöille myönnetään kansallisia rahapelitoimilupia. Se on vähemmän kilpailua rajoittava toimenpide kuin monopoli.

Suomen viimeinen kortti yksinoikeusjärjestelmän lujittamisessa on kolmen rahapeliyhteisön yhdistäminen yhdeksi yhtiöksi. Tämä ei kuitenkaan ratkaise kiistan ytimessä olevaa syvää ristiriitaa hengeltään uusliberaalin sisämarkkinaohjelman ja monopolin välillä.

Antti Myllymaa

Kirjoittaja on väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat