Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen sisäinen kapina on kuivumassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

KARJALAINEN arvioi, että kokoomuksessa viime kuukausina virinneet aikeet puheenjohtajan vaihtamisesta kuivuvat kokoon, kun Paula Risikko kieltäytyi asettumasta ehdolle.

”Stubb tosin kyllä joutuu puolustamaan paikkaansa puoluekokousäänestyksessä, kun kansanedustaja Elina Lepomäki on asettunut ehdolle, mutta Lepomäestä ei Stubbin syrjäyttäjäksi ole. Puolueen äärioikeaa laitaa kulkeva Lepomäki ei edusta puolueen keskustaoikeistolaista valtavirtaa.”

”Myös kansanedustaja Harry Harkimo pohtii ehdolle asettumista, mutta hänen menestysmahdollisuutensa ovat Lepomäkeäkin vähäisemmät.”

”Stubbin asema on vahvistunut aivan viime päivinä, kun hallitus pääsi sopuun kehysriihen päätöksistä ja sote-uudistuksesta. Kehysriihessä hyväksyttiin kokoomuksen ajama tiukka lisäsäästövaade, ja vaikka sote-uudistus sisältää kokoomukselle vaikeasti nieltävät 18 itsehallintomaakuntaa, sisältää se myös erityisesti sen vaatiman valinnanvapauden ja vieläpä julkispalveluja tarjoavien organisaatioiden yhtiöittämisen.”

”Vapaavuoren ei uskota lähtevän haastamaan Stubbia ilman varmaa näkymää kisan voittamisesta. Toisaalta häntä saattaa kiehtoa sekin, että nyt olisi luvassa varmalta näyttävä pääsy äänestyksen toiselle kierrokselle.”

KOUVOLAN SANOMAT pitää hyvänä, että hallitus on päättänyt luopua aikomuksesta rajoittaa kuntalaisten oikeutta valittaa kaava-asioista. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) mukaan hankkeeseen liittyy monia ongelmia.

”Vetäytymisen voi halutessaan nähdä jatko-osana Juha Sipilän hallituksen peruttujen päätösten sarjassa. Tässä tapauksessa hallitusohjelmasta poikkeaminen on kuitenkin perusteltua ja järkevää. Toteutuessaan muutos olisi merkittävästi rajoittanut kuntalaisten oikeuksia ja avannut tietä korruption lisääntymiselle. Asemakaava-asioissa ovat pelissä isot taloudelliset edut ja siksi päätöksenteon on oltava mahdollisimman avointa ja demokraattista.”

”Hallituksen ajatuksena oli kaavoitusasioissa siirtyä kunnallisvalituksesta hallintovalitukseen, jolloin oikeus olisi koskenut enää vain asianosaisia, maanomistaja ja naapureita. Tavoitteena oli nopeuttaa kaavamuutosten käsittelyä karsimalla turhat ja pelkästään haitantekomielessä tehtävät valitukset. Erityisesti rakennusteollisuus ja poliittiset päättäjät ajoivat muutosta.”

”Hankkeesta tehdyt selvitykset käänsivät hallituksen pään. Ongelma ei ollutkaan niin suuri kuin oli kuviteltu. Kaikista asemakaavoista vain noin 10 prosenttia törmää valitukseen ja pari prosenttia etenee ylempiin oikeusasteisiin. Ilmeni myös, että kunnallisvalituksen tilalle suunniteltu hallintovalitus olisi hidastanut kaava-asioiden käsittelyä vieläkin enemmän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat