Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dublinin sopimuksen päivitys on Suomenkin etu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomat pitää turvapaikanhakua säätelevän Dublinin sopimuksen uudistamista tarpeellisena.

”Vuonna 1990 solmittu ja sittemmin päivitetty sopimus sanoo, että turvapaikkahakemukset on pääsääntöisesti käsiteltävä siinä EU-maassa, jonne hakija ensiksi saapuu, johon jättää turvapaikkahakemuksen ja jonne häneltä talletetaan sormenjäljet.”

”Miljoonien turvapaikanhakijoiden tulva paljasti sopimuksen onttouden. Valtaosa jäsenmaista ajaa säädöksien muuttamista. Osa tulomaista on kohtuuttomassa paineessa.”

”Kiintiöihin perustuvat vastuunjaot ovat myrkkyä osalle jäsenmaista. Jos komissio kuulemiskierroksen jälkeen saa Dublin-päivityksensä lakiesityksen muotoon, jonkinlainen vastuunjako paperissa varmasti on mukana.”

”On todennäköistä, että ratkaisua haetaan Dublinin sopimuksen modernisoinnista. Pysyvä ja automaattinen vastuunjako ei mene jäsenmaissa läpi, ei etenkään Itä-Euroopan maissa eikä Britanniassa.”

”Ulkorajavalvontaa on syytä tehostaa. Sisärajakäytännötkin kaipaavat päivittämistä.”

”Suomella on syynsä tukea Dublinin sopimuksen ajantasaistamista. Jos tulijavirta itärajan yli taas yltyy, kriisimekanismi voi olla tarpeen.”

Kaleva pohtii, millä ehdoilla viestintäsalaisuutta voidaan raottaa.

”Viestintäsalaisuuden murtamisen tarvetta on tällä hetkellä helppo perusteella jo terrorismin uhan takia. Esimerkiksi Isis-järjestön kerrotaan käyttävän salattuja pikaviestipalveluja. Myös viranomaiset voivat kuitenkin käyttää väärin oikeuksiaan ja kykyään murtaa viestintäsalaisuus – vaikkapa demokratialiikkeiden tai toisinajattelijoiden nujertamiseksi.”

”Suomen hallitus pani viime syksynä liikkeelle hankkeen tiedustelulainsäädännön luomiseksi. – – Lakia tarvitaan jo siksi, että viranomaiset tietävät yksiselitteisesti, mitä he saavat tehdä ja mitä eivät.”

”Lain laadinnassa tasapainoillaan kuitenkin kapealla nuoralla. Perustuslain mukaan kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton. Pykälä kuitenkin toteaa myös, että salaisuuteen voidaan lailla säätää rajoituksia esimerkiksi yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta vaarantavien rikosten tutkinnassa.”

”Jos perusoikeuksiin puututaan, sen pitää tapahtua äärimmäisen pidättyvästi. Myös viestintää valvovan viranomaistoiminnan pitää olla riippumattomasti valvottua.”

”Viranomaisille ei ole syytä antaa sen laajempia valvontaoikeuksia mitä realistiset turvallisuusarviot edellyttävät. Jos oikeudet puuttua viestinnän salaisuuteen viedään tarpeettoman pitkälle, menetetään äkkiä jotain olennaista avoimen, kansanvaltaisen yhteiskunnan luonteesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat