Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun julkiset sote-palvelut yhtiöitetään, kuntien lyllerrys ei riitä mihinkään

Julkiset sote-palvelut on yhtiöitettävä. Yksityiset käyvät omaa tehokkuuskilpailuaan ja kunnat tajuavat, ettei niiden lyllerrys riitä mihinkään, kirjoittaa Matti Apunen.

Pääkirjoitus
 
Matti Apunen
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja.

Sote-uudistusta seuratessa mielessä ailahtelevat tunnetilat ovat ällistys, sekavuus ja hauras toivo. Kun kuuntelin viime viikolla ministeri Juha Rehulan (kesk) polveilevaa selvitystä aiheesta, putosin kyydistä niin monta kertaa, etten lopulta erottanut sosiaalia terveydestä.

Mutta sitten hermostuivat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja Kuntaliitto. Se palautti uskoani siihen, että uudistus saattaakin olla oikealla tiellä.

Sotessa huomio on kiinnittynyt maakuntarajojen piirtelyyn. Paljon vähemmälle on jäänyt se, että julkiset sote-palvelut on nyt yhtiöitettävä. Yhtiöittäminen on iso asia siksi, että se parantaa julkisen toiminnan läpinäkyvyyttä. Sitä kautta veronmaksajan päätäntävalta ja kilpailu saavat mahdollisuuden.

Kauppalehdessä Husin toimitusjohtaja Aki Lindén ilmoitti sarkastisesti iloitsevansa, että yhtiöittämisen myötä hän voi ”ostaa kokosivun mainoksen Husin syöpähoidosta, mutta sen jälkeen mikään ei ole halvempaa”.

Syöpäsairaiden sotkeminen tähän on kiekkokielellä epäpuhdas taklaus.

Lindénin mukaan sote-palveluiden pitää olla vahvassa julkisessa ohjauksessa, koska terveydenhuollossa asiakas ei ole kuin autokaupassa. Niinpä, autoa ostaessa asiakas saa tarkat hintavertailutiedot ja päätöksen voi perustaa muuhunkin kuin Aki Automyyjän vakuutteluun siitä, että ainoa tarjolla oleva malli on kyllä paras.

Lindén pelaa julkisen sektorin puolustuskuvion numero yksi nimeltä ”Amerikkaako tässä nyt halutaan?” Sen mukaan kilpailu ei laske hintoja eikä ennaltaehkäisykään toimi, kun kaikki kahmivat lisää bisnestä.

Lindénin on pakko ymmärtää paremmin. Yksityinen palveluntuottajahan tekee mitä vaaditaan, jos palvelun julkinen järjestäjä huolehtii, että kannusteet on asetettu oikein. Jos ennaltaehkäisy on palkitsevaa, niin sitä syntyy.

Eikä ennaltaehkäisy toimi nytkään. Terveyserot ovat kasvaneet. Ja mitä hintoihin tulee, julkisvetoisessa Suomessa on kasvanut myös terveydenhoitokustannusten absoluuttinen hinta ja suhteellinen osuus bruttokansantuotteesta. Muihin aloihin verrattuna terveyssektorin tuottavuus on kehittynyt surkeasti.

Kansainvälisesti vertaillen Suomen terveysmenot eivät ole superkorkeita, mutta jonot ovat pitkiä. Ja jos lääkäriin ei pääse, ei synny kustannuksiakaan – paitsi tietysti jonottavalle potilaalle.

Valinnanvapauden maailmassa ylihoidon mahdollisuus on tietenkin olemassa, mutta nykyjärjestelmässä liki olematon tuottavuuskehitys – siis jatkuva kallistuminen – on jo toteutunut riski.

Seuraavaksi ruutuun ilmestyi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio (sd). Hän lausui Ylen uutisille, että kunnilla on suuri huoli siitä, miten julkiset yhtiöt pärjäävät kilpailussa, kun niillä on ”niin vähän aikaa laittaa itsensä kilpailukuntoon”. Vähän tarkoittaa tässä noin kolmea vuotta.

Kunnat ovat vetkutelleet yhtiöittämistä ties kuinka kauan, ja nyt siis hitaita ei saisi hoputtaa. Jos julkisen sektorin toimijat ovat niin hyvin johdettuja ja tehokkaita kuin meille on vakuutettu, miksi niiden kilpailukyky olisi ongelma?

Siksi, että kuntatyöntekijöiden työehtosopimus on kallis ja kankea. Yksityiset käyvät omaa tehokkuuskilpailuaan ja kunnat tajuavat, ettei niiden lyllerrys riitä mihinkään. Kuntasopimusten hierominen markkinakuntoon on kova urakka, ja ymmärrän kerrankin oikein hyvin demarin tuskaa.

Mutta se ei ole syy lykätä kilpailun avaamista, päinvastoin.

Jos joskus voi kehua byrokraattia, niin nyt on se hetki.

Olen kaipaillut Raimo Sailaksen jälkeen virkamiestä, joka ottaisi päivänpolitiikan kohelluksen keskellä pelintekijän roolia. Sellainen on löytynyt, ja näitä outoja aikoja kuvatkoon se, että iloa elämääni tuo umpitotinen juristi.

Sote-uudistuksesta vastaava alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti ei anna tuomiopäivälausuntoja, mutta hän on pitänyt uudistusta koossa. Pöysti on saarnannut ryhdikkäästä lainvalmistelusta ja näyttää nyt itse esimerkkiä.

Pöysti ja hänen sidekickinsä Mats Brommels ovat sitkeästi puolustaneet valinnanvapauden sillanpäätä, jota on yritetty vyöryttää jos jonkinlaisilla jutuilla ja juonilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat