Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka tutkijasta tuli vainukoira

Kilpailtu raha tulee herkästi rahan luokse eli kasautuu jo entuudestaan menestyneille tutkimusryhmille.

Pääkirjoitus
 
Marjukka Liiten Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Tutkijan työ ei ole kovin yleinen keskustelun aihe. Tai jos on, puhutaan usein mielikuvista ja ääripäistä: toisaalla on arvostettuja huippututkijoita ja toisaalla arveluttavia nollatutkijoita.

Tutkimusrahoitus nousee otsikoihin vain silloin, kun epäillään väärinkäytöksiä. Mitä pienempi summa, sitä suurempi kohu. Kaikkiaan valtio käyttää yhä liki pari miljardia euroa tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Hallitus leikkaa nyt myös tutkimusmenoista, mutta vaatii samalla tuloksia, jotta talous saataisiin kasvuun.

Pari vuotta sitten valtion tutkimusrahoitus uudistui. Tutkimuslaitoksilta nirhaistiin suoraa budjettirahaa, joka pantiin jakoon eli kilpailtavaksi.

Viime vuonna tähän niin sanottuun strategiseen tutkimukseen oli haettavana yli 50 miljoonaa euroa. Sen avulla on määrä ratkoa ongelmia, jotka valtioneuvoston mielestä ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä. Arvioinnissa apua antaa myös strateginen neuvosto Suomen Akatemiassa.

Kysyntäähän riitti. Hakemuksia tuli yhteensä yli 400 miljoonan euron edestä sadoilta tutkimusryhmiltä. Vain pientä osaa niistä lykästi.

Tutkijat Klaus Kultti, Mikko Nurminen ja Janne Tukiainen selvittivät kyselyllä, että hakijoilla oli tärvääntynyt hakuruljanssiin satoja tunteja työaikaa, jonka arvoksi arvioitiin yli kolme miljoonaa euroa. Lisäksi aikaa ja rahaa paloi hakemusten monipuoliseen arviointiin.

”Laadukas arviointi on tärkeää, mutta kyse on rahasta, jonka voisi jakaa myös itse tutkimukseen”, päättelee päätoimittaja Tuukka Tammi tällä viikolla ilmestyvässä Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Menoleikkausten keskellä voikin hyvin kysyä, onko niukkojen tutkimusbudjettien maassa kovin kustannustehokasta uhrata hakuun ja arviointiin jopa kymmenkunta prosenttia itse potista.

Toki ennenaikaista on sanoa, mitä hyötyä tutkimuksista lopulta koituu.

Selvää on, että kilpailtu raha tulee herkästi rahan luokse eli kasautuu jo entuudestaan menestyneille tutkimusryhmille.

Nuoret tutkijat jäävät nuolemaan näppejään ja seniorit kisaavat itsensä väsyksiin. Kiusaus tinkiä hinnasta kasvaa, jolloin lähestytään oikeastikin kahtiajakoa huippuun ja bulkkiin.

Tammen mukaan tutkijasta onkin tullut vainukoira, joka nuuhkii valppaana muodikkaita tutkimusteemoja, rahoituslähteitä, hankkeita ja kumppaneita, jotta pysyisi leivän syrjässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat