Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastensuojelun pimeä puoli

Tutkimus huostaan otettujen lasten kaltoinkohtelusta vuosina 1937–1983 kertoo julkisen vallan pahasta epäonnistumisesta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime viikolla julkaistu selvitys suomalaisen lastensuojelun lähimenneisyydestä kertoo järkyttävää tarinaa perhehoitoon, lastenkoteihin ja koulukoteihin pääosin 1950–1970-luvuilla sijoitettujen lasten kokemista pahoinpitelyistä, seksuaalisesta väkivallasta ja nöyryyttämisestä. Jyväskylän yliopiston sosiaali- ja terveysministeriölle tekemän selvityksen mukaan sijaishuollossa lapset eivät saaneet aina edes riittävästi ruokaa ja vaatteita.

Vaikka lastensuojelussa on toki myös onnistumisia, selvitys epäkohdista on tärkeä. Lastenkodeissa kasvettiin liian usein turvattomaan aikuisuuteen. Useat selvitykseen haastatellut kertovat kärsineensä aikuisena mielenterveys- ja päihdeongelmista. Moni on joutunut hakemaan apua käsitelläkseen väkivalta- ja hylkäämiskokemuksia.

Ruotsissa muutama vuosi sitten tehty vastaava selvitys lastenkotilasten kohtelusta vuosina 1920–1980 paljasti pitkälti saman tilanteen. Vaikka huostaanottojen tarkoitus on taata turvallinen lapsuus myös kaikkein heikoimmista lähtökohdista elämää aloitteleville lapsille, julkinen valta epäonnistui pahasti.

Ruotsissa hallitus pyysi tätä anteeksi ja maksoi korvauksia noin 1 500 entiselle lastenkotilapselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat