Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainassa valta ja vastuu keskittyvät Porošenkolle

Ukrainan pääministerin vaihtuminen selkiinnyttää päätöksentekoa, mutta kertoo myös politiikan pinttyneestä sisäpiirin edunvalvonnasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ukrainalla on takanaan kaikilla mittareilla vaikea viikko.

Ensin presidentti Petro Porošenkon nimi löytyi Panaman papereista veroparatiiseihin yhtiöitä perustaneiden henkilöiden joukosta. Sitten hollantilaiset hylkäsivät kansanäänestyksessä EU:n ja Ukrainan yhteistyösopimuksen. Viikonvaihteessa pääministeri Arseni Jatsenjuk ilmoitti eroavansa valtataistelun jälkeen. Samalla tulitus Itä-Ukrainassa kiihtyi jälleen, ja velkojat seurasivat Ukrainan uudistustahtia epäluuloisina.

Tapahtumien jälkeen valta ja vastuu uudistusten etenemisestä oli entistä selvemmin Porošenkolla, jonka asemaan Panama-paljastukset eivät ainakaan välittömästi vaikuttaneet. Porošenkolla on nyt aiempaa vähemmän mahdollisuuksia syyttää muita, mikäli korruption vastaiset toimet eivät etene Ukrainan lupaamalla tavalla.

Jatsenjukin eroilmoitus osoitti, että myös länsimaat olivat taipuneet pääministerin vaihdon kannalle. Porošenko vaati Jatsenjukin eroa jo helmikuussa, mutta silloin syrjäyttämiselle ei ollut riittävää tukea Ukrainan parlamentissa eikä lännessä. Nyt Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden soitti Jatsenjukille ja kiitti häntä hyvästä työstä mutta ei taivutellut jäämään.

Valtataistelun jatkuessa rintamalinjat parlamentissa ovat liikkuneet niin, että Jatsenjukin johtama puolue kansanrintama ja Porošenkon ryhmä jatkavat hallituksessa, jolla olisi edelleen takanaan myös parlamenttienemmistö. Parlamentin puhemiehenä toiminut Volodymyr Groisman on määrä vahvistaa uudeksi pääministeriksi tänään tiistaina.

Pääministerinvaihdos voi selkiinnyttää päätöksentekoa, koska Groisman tulee Porošenkon ryhmästä. Vaihdos kertoo kuitenkin valitettavan paljon myös tavasta, jolla Ukrainan politiikka yhä toimii.

Hallituksen ehdottomasti tärkeimpänä tehtävänä on kitkeä järjestelmällinen korruptio ja saada hallinto toimimaan. Myös Itä-Ukrainan jatkuvat sotatoimet edellyttävät tätä.

Päätöksissä jokainen kuitenkin suojelee lähipiiriään. Rintamalinjat vaihtelevat, ja ratkaisuissa kuullaan oligarkkeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat