Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonan ihmisen sote-poikkeus

Pääkaupunkiseudusta voi tulla poikkeus sote-uudistuksessa. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kannattaa valmistella ehdotus erityisasemastaan huolella.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Pääkaupunkiseudun erityisaseman ottaminen huomioon on tärkeä asia, mutta niin on myös yhteistyö seudun kuntarajojen yli.
Pääkaupunkiseudun erityisaseman ottaminen huomioon on tärkeä asia, mutta niin on myös yhteistyö seudun kuntarajojen yli. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Silloin tietää jo aika paljon, jos on kuullut, että vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä on siirtymässä vuoden 2019 alussa yli 300 kunnalta 18 itsehallinnolliselle maakunnalle. Maakunta olisi uusi kansanvallan taso, jonka keskeisin tehtävä liittyy kansalaisten terveydenhoitoon ja sosiaalipalveluihin. Vastuu niiden järjestämisestä taas poistuu kunnilta. Maakunnan päättäjät valitaan suorilla vaaleilla.

Malliin saattaa kuitenkin tulla miljoonan suomalaisen kokoinen poikkeus. Hallitus linjasi viime viikolla, että Helsingillä, Espoolla, Vantaalla ja Kauniaisilla on mahdollisuus yhdessä esittää pääkaupunkiseudulle erillisratkaisua.

Hallitus perustelee mahdollista erillisratkaisua sillä, että pääkaupunkiseutu poikkeaa väestötiheydeltään ja -pohjaltaan sekä muutenkin olosuhteiltaan muusta Suomesta. Se on totta. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi on ja sinne myös tulee eniten maahanmuuttajia, joilla on monia kotouttamiseen ja liittyviä erityistarpeita.

Helsingille, Espoolle ja Vantaalle ja siinä sivussa myös Kauniaisille erityisasema kävisi hyvin. Kaupunkeja ei innosta antaa valtaansa ja asioitaan maakunnan hoidettavaksi yhtään sen enempää kuin jo tehdään yhteistyössä yli kuntarajojen.

Nyt pääkaupunkiseudun neljä kuntaa valmistelevat hallitukselle omaa tarjoustaan siitä, millainen pääkaupunkiseudun oma malli olisi. Kaupunginjohtajat olivat koolla viime viikolla ja laativat yhteisen muistion erityisratkaisun valmistelun pohjaksi.

Moni pääkaupunkiseudun ongelma on tähän saakka johtunut siitä, että kuntarajat pilkkovat aluetta, joka monella mittarilla on yksi toiminnallinen kokonaisuus. On suuri vaara, että erillisratkaisu ei vähentäisi rajojen merkitystä vaan loisi jopa lisää rajoja.

Erillisratkaisu jakaisi Uudenmaan kahtia, Uuteenmaahan ja pääkaupunkiseutuun. Puoliksi maakunta ei menisi, sillä asukkaista noin 80 prosenttia kuuluisi uuteen erillisalueeseen.

Kaupunginjohtajien muistiossa lähdetään siitä, ettei nykytilannetta oikeastaan olisi syytä perusterveydenhoitopalvelujen osalta muuttaa lainkaan. Kunnat tuottaisivat palvelut itse – kenties jopa kuntakohtaisesti tai osin yhteistoiminnassa, mutta oman päätöksensä mukaisesti. Kunnat sopisivat asioistaan suoraan valtion kanssa, eivätkä rahat kiertäisi maakunnan kautta – minkä voisi olettaa olevan iso ongelma muulle Uudellemaalle ja erikoissairaanhoidon rahapotin jakamiselle.

Erikoissairaanhoito jäisi maakunnalle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä eli Husia ei siis pilkottaisi eikä pääkaupunkiseudulle tulisi omaa sote-aluetta.

Pääkaupunkiseudun erityisaseman ottaminen huomioon olisi periaatteessa edistysaskel, mutta sen käytännön toteutus voi viedä askeleen verran taaksepäin.

Sote-uudistuksen keskeinen tavoite on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelujen integrointi. Nyt tavoite jäisi pääkaupunkiseudulla helposti toteutumatta, ja koko Uudenmaan mallista tulisi muotopuoli.

Maakuntauudistuksen toteuttamisen tavoite taas on antaa äänestäjille mahdollisuus valita suoraan ne päättäjät, jotka ovat vastuussa palvelujen kokonaisuudesta. Pääkaupunkiseudulle ei tulisi yhteisiä vaaleja, vaan päättäjät valittaisiin neljän erillisen kunnan vaaleissa. Erillisalue ei olisi aidosti yksi toimija vaan neljän kunnan löyhä ryväs.

Pääkaupunkiseudun kannattaa hyödyntää nyt avautunut erikseen räätälöidyn ratkaisun mahdollisuus. Ehdotus, jossa rajat säilyisivät eikä juuri mikään saisi muuttua, on kuitenkin liian helppo ohittaa sote- ja maakuntauudistuksen jatkovalmistelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat