Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen tavoite luoda 110 000 uutta työpaikkaa on monen mutkan takana

Tavoite 110 000 uudesta työpaikasta ei riipu pelkästään hallituksen omista toimista. Tiistaina julkistetut työllisyys- ja yrittäjyyspaketit ovat lähinnä tähänastisten toimenpiteiden päivitysversio.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Markku Ulander / Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk), oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) kertoivat tiistaina kehysriihen yrittäjyys- ja työllisyyspaketeista.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk), oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) kertoivat tiistaina kehysriihen yrittäjyys- ja työllisyyspaketeista. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Tilastokeskus pohjusti hallituksen kehysriihessä sovittujen yrittäjyys- ja työllisyyspakettien julkistamista kertomalla tiistaiaamuna tummahkoja lukuja viime vuoden työllisyystilanteesta. Työttömien määrä oli myös vuonna 2015 kasvussa, työttömyysaste nousussa ja työllisyysaste hienoisessa laskussa.

Jokainen luku katsoo samaa asiaa hiukan eri kulmasta. Työttömiä oli viime vuonna keskimäärin 252 000. Tämä luku kertoo avoimen työttömyyden mittaluokan. Työttömyysaste 9,4 prosenttia taas on eräänlainen työmarkkinoiden toimivuuden kuumemittari: mitä korkeampi luku, sitä huonommin työtä haluavat ja työpaikat kohtaavat. Työllisyysaste 68,1 puolestaan antaa kuvan hyvinvoinnin rahoittamisesta. Mitä korkeampi luku, sitä useammille hartioille taakka jakautuu.

Hallitus pystyy vaikuttamaan lukuihin enimmäkseen vain epäsuorasti. Hallitus voi tarjota paranemista edistäviä lääkkeitä, jos se tunnistaa taudin oikein. Ministerit julkistivat tiistaina osan hoitosuunnitelmasta, yrittäjyys- ja työllisyyspaketit.

Pakettien sisältöä esitelleet ministerit Olli Rehn (kesk), Jari Lindström (ps) ja Lenita Toivakka (kok) tekivät itsekin selväksi, että nyt julkisuuteen kerrottiin lähinnä päivitys aiempiin toimenpiteisiin. Kyse on siis kulmien hiomisesta.

Esillä olevat toimenpiteet täydentävät hallituksen yleistä budjettilinjaa sekä työmarkkinajärjestöjen käsittelyssä olevaa kilpailukykypakettia. Pakettiin kuuluvan työnantajamaksujen helpottamisen pitäisi auttaa vientiä, ja paikallisen sopimisen on määrä alentaa työllistämisen kynnystä. Raide-Jokerin kaltaisten väylähankkeiden avulla halutaan saada vauhtia talouteen myös asuntorakentamisella.

Hallituksen toimivallan ulkopuolella oleva rahapolitiikka pyrkii sekin puskemaan kasvua liikkeelle. Korkeita lainakorkoja ei ainakaan voi syyttää työpaikkojen synnyn esteeksi.

Tiistain paketit tekevät työttömyysturvasta hiukan vähemmän houkuttelevaa ja itsensä työllistämisestä kokonaan tai osittain yrittäjänä hiukan houkuttelevampaa. Työllistämistoiveet kohdistetaan erityisesti pienimpiin yrityksiin, joille tarjotaan pieniä helpotuksia ja parempaa rahoitusta. Osaajien rekrytointi ulkomailta on tulevaisuudessa nykyistä helpompaa.

Seuraava toimenpide-ehdotusten ryväs on luvassa loppukesän budjettiriiheen. Ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja itsensä työllistämiseen liittyvät uudistukset edellyttävät selvityksiä ja kokeiluja ennen kuin ne tulevat täysimittaisesti käyttöön.

Hallituksen tavoite on luoda 110 000 uutta työpaikkaa. Onnistuminen on vielä monen mutkan takana. Maailmantalouden käänteet heiluttavat Suomea hallituksen päätöksistä riippumatta, mutta tulokseen voi vaikuttaa myös kotimaisilla poliittisilla päätöksillä. Tiistaina julkistettujen pakettien toimenpiteet ovat siinä urakassa rikkana rokassa.

Eniten voimia kannattaa kuitenkin käyttää kauas tulevaisuuteen vaikuttaviin toimiin. Tasokkaaseen koulutukseen ja tutkimukseen perustuvan osaamisen pitää vastedeskin olla vahva pohja ponnistaa. Markkinoiden luoma kilpailu sekä toimivat suomalaiset ja eurooppalaiset kotimarkkinat taas koulivat yritykset vientikuntoon.

Halu ottaa yrittäjänä riskiä ja kyky työllistää edellyttävät luottamusta tulevaisuuteen. Nykyisessä ilmapiirissä se on kovin usein niukka luonnonvara. Siksi hallituksen on hyvä muistaa, että usein parasta työllisyys- ja yrittäjyyspolitiikkaa on vakaan ja ennustettavasti toimivan yhteiskunnan rakentaminen. Jos ja kun muutoksia tehdään, ne kannattaa tehdä harkiten ja hyvin valmisteltuina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat