Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Amerikan demokratia voittaa menneet haamut

Perun presidentinvaaleissa kampanjoidaan väkivaltaisella menneisyydellä, mutta nyt kiistat ratkaistaan äänestämällä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perussa demokraattisten instituutioiden kestävyys punnitaan, kun ne joutuvat kohtaamaan menneisyyden haamut. Tämä pätee moneen muuhunkin Etelä-Amerikan maahan.

Perussa meneillään olevissa kahden äänestyskierroksen presidentinvaaleissa menneisyys on käden ulottuvilla.

Väistyvän presidentin Ollanta Humalan veli Antauro kärsii pitkää vankeustuomiota osallistumisesta kaappausyritykseen vuonna 2005. Ollanta osallistui itsekin upseerina kaappaushankkeeseen. Vuonna 2000 hän oli mukana yrityksessä syrjäyttää presidentti Alberto Fujimori. Murhista ja korruptiosta syytetty Fujimori pakeni samana vuonna Japaniin, ja Ollanta Humala armahdettiin.

Sittemmin Fujimori saatiin takaisin Peruun, tuomittiin ja istuu yhä vankilassa. Nyt hänen tyttärensä Keiko Fujimori on ehdolla presidentiksi. Ympyrä sulkeutuu.

Sunnuntaina presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella Keiko Fujimori sai vajaat 40 prosenttia äänistä. Vaalien toisella kierroksella 5. kesäkuuta hän saa vastaehdokkaakseen konservatiivisen yritysmaailman suosikin Pedro Pablo Kuczynskin, joka sai ensimmäisellä kierroksella noin 22 prosenttia äänistä.

Osalle perulaisista Keiko Fujimorin nousu presidentiksi tarkoittaisi Alberto Fujimorin vallan vuosikymmenen painajaisten paluuta. Toiselle osalle Fujimori tarkoitti voittoa terrorismista ja vakautta.

Kuczynski vetoaa Perun menestykseen Fujimorin jälkeen. Viime vuosikymmenen aikana Perun talous on kasvanut keskimäärin yli kuuden prosentin vuosivauhtia. Talous kasvaa edelleen, vaikka vauhti on puolittunut.

Näissä vaaleissa vastausta ei haeta vasemmalta. Vahvin vasemmistoehdokas jäi sunnuntaina kolmanneksi ja karsiutui.

Merkittävintä on se, että vastausta haetaan vaaleilla. Nämä ovat jo neljännet perättäiset normaalit presidentinvaalit Fujimorin kauden jälkeen. Menneisyyden haamut on kaivettu esiin, mutta sotilasvallankaappaus ei ole vaihtoehto.

Sama pätee suurempaan naapurimaahan Brasiliaan. Siellä presidentti Dilma Rousseffin viraltapano etenee kongressissa. Sekaannus on melkoista, mutta keinot ovat demokraattisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat