Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni sopu, isot periaatteet

Venäjä sai lyötyä Suomen ja EU:n väliin kiilan – mutta miten ison?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Itärajalla eletään poikkeusaikaa. Suomen ja Venäjän uuden rajasopimuksen mukaisesti Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikat ovat lokakuun alkupuolelle kiinni muilta kuin suomalaisilta, venäläisiltä ja valkovenäläisiltä.

Suomi tahtoi sopimuksen siksi, että itärajan yli alkoi tulla turvapaikanhakijoita. Määrät eivät vielä hätkäyttäneet, mutta se yllätti, että Venäjä muutti tapaansa suhtautua rajan yli aikoviin. Venäjä osoitti Suomelle, että se voi halutessaan käynnistää ja pysäyttää tulijoiden kulun.

Rajasopimusneuvottelujen etenemisestä saatiin tiistaina uutta tietoa. Iltalehti kertoi ulkoministeriön muistioon perustuen, miten Suomi päätyi neuvotteluissa kompromissiin.

Suomi esitti, että raja olisi auki myös EU-kansalaisille. Venäjä halusi asiasta joko Suomen ja Venäjän tai EU:n ja Euraasian unionin välisen. Käytännössä Venäjä halusi ratkaista rajakysymykset kahdenvälisesti ja kahden presidentin kesken.

Suomi suostui. Voi sanoa, että Venäjä sai lyötyä Suomen ja EU:n väliin kiilan. Mutta miten ison? EU:n ja Venäjän suhteet ovat niin huonot, että myös EU toivoi Suomen ratkovan tilanteen itse.

Kuten alkuperäisessä ongelmassakin, myös ratkaisussa varsinaiset liikkeet ovat pieniä, mutta periaatteet suuria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat