Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpaketjut pärjäävät verkkokaupan rinnalla

Stockmann antoi potkut, Tokmanni matkasi kohti pörssiä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Muutaman vuoden ajan Suomessa on hoettu, että verkkokauppa tuhoaa tavaratalokaupan. Todisteeksi esitetään Stockmannia, joka on tehnyt tappiota ja yrittää nyt pinnalle etsimällä uuden toimitusjohtajan.

Tavaratalojen joukossa on niitäkin, jotka pärjäävät – jos tavarataloiksi lasketaan nekin liikkeet, joita perinnäisesti on kutsuttu laajan valikoiman halpakaupoiksi. Ehkä niitä tulisikin pitää tavarataloina: ne myyvät yhä laajempaa tuotevalikoimaa, ja mukana on myös merkkituotteita. Kaiken lisäksi näiden liikkeiden luulisi olevan verkkokaupan hyökkäyksessä samalla tulilinjalla Stockmannin kanssa.

Ainut ero ei ole se, että halpisketjuissa on yleensä kassa-alue ulko-oven lähellä. Eroa on siinäkin, että nämä ketjut ovat kannattavia.

Esimerkiksi käy kaksi kotimaista ketjua, Tokmanni ja Broman Group, jonka tunnetuin myymäläketju on Motonet. Tokmanni teki 750 miljoonan euron liikevaihdolla 44 miljoonan voiton, mikä ylittää pörssilistattujen vähittäiskauppojen kannattavuuden. Broman Group nosti syyskuussa päättyneellä tilikaudellaan liikevaihtonsa 262 miljoonaan euroon. Liikevoitto oli 36 miljoonaa euroa. Kannattavuus oli siis parempi kuin Tokmannilla.

Ero vanhojen ja uusien toimijoiden välillä tulee selväksi jo siitä, että Stockmann ilmoitti toimitusjohtaja Per Thelinin potkuista samoihin aikoihin kun Tokmanni ilmoitti listautuvansa Helsingin pörssiin ja Motonet avasi uusia myymälöitä.

Stockmannin ratkaisun järkevyys jää nähtäväksi, mutta Tokmannin liike vaikuttaa heti fiksulta: se tekee osakkeestaan kansanosakkeen. Ostajille Tokmanni on riittävän tunnettu, toimiala ymmärrettävä ja yritys tarpeeksi iso.

Tällainen vertailu on tietysti kaupunkien parhaille liikepaikoille ihan erilaisella kulurakenteella pyrkineelle Stockmannille epäreilu. Silti markkinatalouden rautaiset lait purevat: yrityksen on tuotettava omistajilleen voittoa tai se tuhoutuu. Ehkä tuhoutuminen ja säilyminen on sittenkin kiinni siitä, mitä myydään, miten myydään ja missä myydään. Kyse ei ole vain kilpailijan ylivoimaisuudesta vaan myös omasta tekemisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat