Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väliaika kelvollinen, maali yhä kaukana

Öljyn hinnan vakautuminen vakautti Venäjän taloutta. Aito toipuminen vaatisi suuria rakennemuutoksia.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Rupla on näistä maaliskuun lopun lukemista kallistunut.
Rupla on näistä maaliskuun lopun lukemista kallistunut. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Venäjän taloudesta ei ole kuulunut pitkiin aikoihin mitään hyvää. Nyt kuuluu. Yksi myönteinen mittaustulos tulee valuuttamarkkinoilta. Ruplan arvo on alkanut nousta.

Tämä havainto liittyy suoraan toiseen itänaapurin kannalta mieluisaan tietoon: öljyn hinnan nopea lasku näyttäisi päättyneen. Hinta on pitkästä aikaa melko vakaa. Brent-laadusta maksetaan noin 40 dollaria tynnyriltä, Venäjälle tärkeästä Uralsista hieman vähemmän. Hinta on kolmasosa muutaman vuoden takaisesta huipustaan, mutta viime aikoina luisu on päättynyt.

Maailman tärkeimmät öljyntuottajat tapaavat ensi viikolla Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Tarkoitus on tarkistaa, kehittyvätkö hinnat niin kuin pari kuukautta sitten toivottiin, kun tuottajat sopivat rajoittavansa tuotannon tammikuun tasolle. Venäjä menee kokoukseen sellaisella viestillä, että 45–50 dollarin hinta tynnyriltä on hyväksyttävissä.

Kun öljyn hinta vakautuu, Venäjän näkymätkin vakautuvat. Venäjälle nykyinen hinta on kasvavien menojen kattamiseen yhä liian alhainen, mutta maan on paljon helpompi sopeuttaa talouttaan, jos edes budjettitulojen tärkein tekijä vakautuu.

Tuotannon rajoitusten merkitys on lyhyellä aikavälillä rajallinen. Perussyy tähän on, että rajoitettunakin tuotantoa on kysyntään nähden liikaa. Eikä edes sopimuksen tekijöiden sitoumus ole tiettävästi kovin vahvaa. Venäjä on pumpannut viime kuukaudet öljyä kiivaammin kuin koskaan. Lisäksi Dohaan odotellaan Irania, jolla ei maan vastaisten talouspakotteiden purkautuessa ole aikomustakaan pysyä poissa öljymarkkinoilta.

Rajoitusten merkitystä vähentää myös se, että maailmantalouden kytkentä öljyn hintaan on muutaman viime vuoden aikana löyhtynyt. Hinnalla on merkitystä, mutta takavuosien laskentakaavat eivät ehkä enää päde.

Brysseliläinen tutkimusyhtiö Bruegel laskee, että hintaa selittävät enemmän veikkaukset öljyn tulevasta hinnasta kuin reaalitalouden tämänhetkiset käänteet tai pumppausmäärät juuri nyt. Energiaintensiivisyyskin on vähentynyt: bruttokansantuotteen nostoon tarvitaan takavuosiin verrattuna entistä vähemmän energiaa.

Oletus öljyn hinnan vakautumisesta heijastuu kuitenkin siihen, miten ruplan arvon oletetaan kehittyvän. Tuottoja valuuttamarkkinoilta haravoivat laskevat, että jos öljyn hinta-ale on ohi, rupla kallistunee. Ja kun oletus on tällainen, ruplaomistuksia hankitaan, mikä kallistaa ruplaa.

Valuutan vahvistumisen rinnalla inflaatio hidastuu. Vuosi sitten hinnat nousivat 16 prosentin tahtia. Nyt mittaus näyttää 7 prosentin inflaatiota.

Maailmanpankin tuore raportti Venäjästä palauttaa kuitenkin mittaukset oikeaan taustaansa: ne ovat vain väliaikatuloksia, ja todellisuudessa maalla on pitkä matka toipumiseen. Maailmanpankin mukaan Venäjän talous kaipaisi toipuakseen suuria rakenteellisia muutoksia: hallinnon ja byrokraattisuuden keventämistä, kuljetuskustannusten laskua, energiasektorin ulkopuolisen talouden kehittymistä sekä muutosta ”käsitykseen, jonka mukaan ehdot eivät ole kaikille toimijoille yhtäläiset”, kuten Maailmanpankki Venäjän korruptoituneisuuden diplomaattisesti muotoilee.

Venäjällä olisi periaatteessa juuri nyt hyvä aika kehittää talouttaan. Kalliin öljyn huoleton ja talouden valuviat peittävä aika ei ole palannut, mutta romahdus on ohi. Venäjällä periaatteen ja käytännön välinen matka on – ikävä kyllä – usein pitkä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat