Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienhiukkaset tappavat yli viisi kertaa enemmän suomalaisia kuin auto-onnettomuudet

En ole ratikassa näinä päivinä ainoa, joka yskii.

Pääkirjoitus
 
Kimmo Oksanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Silmät ovat turvoksissa, punertavat ja hikoilevat nestettä kuin viikoksi pöydälle jääneet tomaatit. Yskökset tuovat limaa suuhun, nenä täyttyy räästä ja keuhkoihin sattuu. Iho halkeilee, bakteerit asettuvat orvaskeden kanjoneihin ja etenevät verenkiertoon.

Pian iho on laajalti tulehtunut. Allergeenit laukaisevat anafylaktisen sokin. Olet sairaalakunnossa.

Tervetuloa kevät!

On lepän kukinta-aika Etelä-Suomessa. Pian koivu seuraa perässä. Pahin on silti katupöly. Se sisältää jos jonkinlaisia kemikaaleja, aiheuttaa allergisia reaktioita ja pahentaa siitepölyallergisten oireita.

En ole ratikassa näinä päivinä ainoa, joka yskii. Työnnämme nenämme paperiin, turskautamme, ja taputtelemme silmänalusia kuiviksi. Vastapäinen nuori nainen yskäisee ja korvanapit lentävät hänen päästään. Tiistaina töihin tullessani kävi näin, ja anteeksi että nauroin.

Keskiviikkona julkistetun tutkimuksen mukaan pienhiukkaset tappavat vuosittain 1 600 suomalaista. Kolareissa kuolee 300. Oireita hiukkasista ja kaasumaisista ilmansaasteista saavat etenkin hengitys- ja sydänsairaat, pienet lapset ja vanhukset. Pitkäaikainen altistuminen lisää hengitys-, sydän- ja verenkiertosairauksia – sekä kuolleisuutta.

Antihistamiineja kannattaa niellä jo etukäteen ja koettaa pysäyttää ketjureaktio alkuunsa. Kortisonia sisältävät tipat ja suihkeet auttavat hetkellisesti ja paikallisesti. Kaikille allergikoille tärkeintä on kuitenkin pitkäaikainen tutkimus.

Maaliskuussa Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) esitteli yhteistyökumppaneineen uusimman ilmanlaadun mittausasemansa Mäkelänkadulla. Uusin teknologia antaa tarkkaa tietoa siitä, mitä Helsingin ruuhkaisimman katukuilun hengitysilma sisältää. Tiedosta on hyötyä suunnittelussa, päätöksenteossa ja elinympäristön parantamisessa.

Pitkän aikavälin työn tuloksena Helsingin katupölyä on kymmenen vuoden aikana vähennetty merkittävästi (HS 9.4.). Pääkaupunkiseudun yhteinen katupölyn torjuntahanke on ehdolla yhdeksi Euroopan parhaista ympäristöprojekteista.

Ehkä jo pian yskimme vähemmän, viemme ympäristöterveysteknologiaa Kiinaan ja kohotamme yhdessä pekingiläisten kanssa maljan: Eläköön pölyttäminen ja tervetuloa kevät!

Helsingille valmistellaan uutta ilmansuojelusuunnitelmaa. Sen luonnosta voi kommentoida 29. huhtikuuta saakka osoitteessa www.hel.fi/ilmansuojelu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat