Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU kieltää vetoketjulliset housut ja lapsilta ilmapallojen puhaltamisen – jos uskoo Britannian EU-vastustajia

Britannian EU-jäsenyyden kannattajilla on edessään jyrkkä ylämäki: vastavoimat eivät edes yritä kunnioittaa totuutta.

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Euroopan unioni pakottaa laulamaan kansallislauluna sellaista, jossa ylistetään unionia isänmaana. Naiset eivät saa enää unionin säädösten mukaan hakea toisia naisia vuokralaiseksi isoon yhteisasuntoon. EU suunnittelee päätöstä, jonka mukaan ambulanssinkuljettajat on päästettävä 45 minuutin lounastauolleen vaikka kesken hätäkuljetuksen.

EU-komissio aikoo luetteloida Euroopan aristokraatit, jotta heidän sukuvaakunoitaan ei käytettäisi väärin viinipulloissa. Unioni kieltää vetoketjulliset housut ja lapsilta ilmapallojen puhaltamisen.

Britannia järjestää kesäkuussa kansanäänestyksen siitä, eroaako se EU:sta vai ei. Eroa kannattavien ja sitä vastustavien puntit ovat melko lailla tasan. Jäsenyyden jatkumista haluavilla on edessään jyrkkä ylämäki. Heidän vastavoimansa eivät edes yritä kunnioittaa faktoja.

Kansallislaulu- ja ambulanssinkuljettajamyytit ovat luovasti totuuteen suhtautuvien brittilehtien keksintöjä. Ja niitä keksitään, koska niitä on kiva uskoa. Eikö viivähtänytkin tämän tekstin alkua lukiessa mielessä riemu: ”Just noin! Tuollaisia ne hölmöläiset ovat!”

EU-pöllöilyt – aidot ja myytit – helkyttelevät eurooppalaisen ihmisen herkimpiä kieliä. Unioni muuten aikoo kieltää eläinten suolen käytön jousisoittimien kielten valmistuksessa. Ja taas tuntui hyvältä uskoa tuo brittilehdistön aikoinaan levittämä valhe. Eikö?

Lontoon pormestari Boris Johnson asettui pari kuukautta sitten kannattamaan Brexitiä (Britannian eroa EU:sta). Entinen Daily Telegraphin toimittaja Johnson perusteli ratkaisuaan pitkässä blogikirjoituksessa, johon hän oli työnnellyt myyttejä Brysselin päätöksistä. Muun muassa tuon ilmapallomyytin.

Britannian EU-asetelmassa on yleisempiäkin piirteitä. Jos on tyytymätön elämäänsä eikä ole kiinnostunut seuraamaan monimutkaisia yhteiskunnallisia syy-seuraussuhteita, voi hyväksyä yksinkertaisen selitysmallin. Esimerkiksi sellaisen, jossa tuntematon edustaa uhkaa tai tyhmyyttä ja elämäänsä tyytymätön on itse uhri tai maalaisjärjen edustaja.

Johnsonin ja brittien keltaisen lehdistön kaltaiset toimijat viljelevät härskisti tällaista oletusta oman etunsa nimissä. Johnson haluaa konservatiivien puheenjohtajaksi. Brexit edistäisi tätä toivetta.

Jos nämä voimat saavat Britannian irti unionista, ne eivät koe ratkaisusta tuskaa. Mutta hyväksikäytetyt ovat niitä, jotka kärsivät aina taloudellisten takaiskujen kovimmat seuraukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat