Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotipuutarhuri voi rajoittaa glyfosaatin käyttöä ihan itse

Vaikka kasvintorjuntavalmisteen tehoaine olisi EU:n hyväksymä, valmisteiden apuaineet saattavat aiheuttaa syöpää tai olla muutoin vaarallisia.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kotipuutarhureilla alkaa pian uudenlainen kasvukausi: jos on kovinkin innokas kasvinsuojeluaineiden käyttäjä, voi joutua vaihtamaan myrkkymerkkiä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes jaotteli viime marraskuussa kasvinsuojeluaineet uudella tavalla EU-direktiivin vaatimusten mukaisesti ammattilais- ja kuluttajakäyttöön. Osa valmisteista vaatii kasvinsuojeluainekäyttäjän tutkinnon.

Kotipuutarhurin ulottumattomissa on nyt Roundup ja monta muuta eri kauppanimillä myytävää glyfosaattia sisältävää tuotetta. Yhteensä Tukesin kasvinsuojeluainerekisterissä on 53 glyfosaattia sisältävää valmistetta. Näistä 21 on kaikkien saatavilla, mutta 32 valmistetta on nyt rajattu ammattikäyttöön. Tosin syynä perus-Roundupin kieltoon ei ole glyfosaatti, vaan se, että liuos voi olla varomattomassa käytössä vaarallista silmille.

Glyfosaatti on ollut viime vuodet suurten intohimojen kohteena. Osin syynä on glyfosaatin 1970-luvulla kehittänyt Monsanto. Yhtiö tunnetaan myös glyfosaattia kestävien geenimuunneltujen lajikkeiden kehittäjänä.

Uusi vaihe keskustelussa alkoi vuonna 2011, kun tutkijaryhmä epäili glyfosaatin aiheuttavan kehityshäiriöitä. Sitten The Lancet Oncology julkaisi arvion, jonka mukaan glyfosaatti tulisi luokitella todennäköisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaksi aineeksi. WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC esitti samaa.

Glyfosaatti joutui EU:n syyniin, tosin myös siksi, että torjunta-aineiden tehoaineet hyväksytään määräajaksi.

Arvion tehnyt Saksa ja arviota käsitellyt Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA pitävät kuitenkin glyfosaattia hyväksyttävänä. Tosin glyfosaattia sisältävissä tuotteissa voi kuitenkin olla mahdollisesti syöpää aiheuttavia apuaineita, kuten polyetoksyloitua talialkyyliamiinia.

Hyväksyntä onkin ollut jumissa. Keskiviikkona Euroopan parlamentti linjasi oman kantansa. Parlamentti rajaisi glyfosaatin käytön vain ammattilaisille.

Kotipuutarhurille pitkä vääntö on muistutus siitä, että jos aikoo käyttää mitä tahansa kasvinsuojeluaineita, on hyvä miettiä, onko tarve todellinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat