Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoropuhelua vaikenemisen tilalle

Monia mietityttää äänenpainojen kärjistyminen suomalaisessa julkisessa keskustelussa. Pelkkä keskustelu keskustelukulttuurista ei kuitenkaan riitä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Taskinen / HS
Puolet suomalaisista haluaa vetäytyä kärjistyneestä yhteiskunnallisesta keskustelusta. Moni haluaa esiintyä vaikenevien nimissä.
Puolet suomalaisista haluaa vetäytyä kärjistyneestä yhteiskunnallisesta keskustelusta. Moni haluaa esiintyä vaikenevien nimissä. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Anders Chydeniusta on kiittäminen paljosta. Hän loi valtiopäivämiehenä perustaa nykyiselle paino- ja sananvapaudelle vuonna 1766, kun Ruotsin valtakuntaan laadittiin maailman ensimmäinen julkisuuslaki. Painovapausasetuksesta on 250 vuotta, ja sitä juhlistetaan monin tavoin. Yhteiskunta on kuitenkin muuttunut paljon Chydeniuksen ajoista.

Yksi sananvapautta ja julkista keskustelua muokanneista muutosvoimista on digitalisoituminen. Kun fyysiset rajoitteet poistuvat, perinteiset viestimet eivät ole enää portinvartijoita. Kansalaisille sosiaalinen media on tarkoittanut sekä uusia kanavia että uudenlaista keskustelukulttuuria. Maailma on muuttunut, samoin ihmisten tapa puhua ympäröivästä yhteiskunnasta. Valitettavan usein kyky sanoa oma mielipide on kehittynyt nopeammin kuin kyky kuunnella toisenlaista näkökulmaa, saati kyky osallistua rakentavaan vuoropuheluun. Vastuu omista sanoista on hämärtynyt.

Eurooppa elää aikaa, jolloin jännitteet valtioiden välillä – ja myös valtioiden sisällä eri kansalaisryhmien välillä – kasvavat. EU natisee liitoksissaan monen kriisin paineessa. Luottamus perinteisiin puolueisiin ja perinteiseen mediaan horjuu. Ääriajattelun ja populististen puolueiden kannatus kasvaa. Valtaan päästyään moni alkaa kavahtaa riippumattomia viestimiä. Unkarissa ja Puolassa vallanvaihdokset ovat näkyneet pyrkimyksinä kontrolloida mediaa.

Suomessa on pohdittu syitä siihen, miksi tahallinen provosointi ja vihapuhe ovat yleistyneet. Osin muutos johtuu uusista foorumeista ja siitä, miten helppo niillä on toimia anonyymisti. Mielipideilmaston kärjistymistä myös ruokitaan monin tavoin. Joillakin tavoitteena on vääräksi koetun kehityksen suunnan kääntäminen, joillakin vain yhteiskunnallisen tilanteen yleinen hämmentäminen.

Uhka ulkopuolisesta painostuksesta ja disinformaatiosta on sekin tiedostettu. Sananvapauden kehitystä täytyykin tarkastella myös informaatiovaikuttamisen ja hybridisodankäynnin näkökulmasta. Tällä on painoa myös mietittäessä, miten median riippumattomuus turvataan vastedeskin.

Kysymykseen siitä, miten sananvapaus ja painovapaus oikein voivat, ei ole yksinkertaista vastausta. Monelta osin kuulumiset ovat hyviä. Suomalaisten luottamus mediaan on vakaampaa kuin muualla maailmassa. Mutta ilmassa on myös monia huolestuttavia merkkejä.

Juuri nyt monia tuntuu mietityttävän äänenpainojen kärjistyminen suomalaisessa julkisessa keskustelussa. Eniten huomiota saavat ne, jotka pitävät kovinta ääntä. Pyrkimys tosiasioiden selvittämiseen ei sido kaikkia. Ajatuspaja e2:n tällä viikolla julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen on niin kyllästynyt vastakkainasetteluihin, että harkitsee vetäytymistä yhteiskunnallisesta keskustelusta.

Presidenttiä myöten on kaivattu mallikansalaista, tolkun ihmistä, joka on kannoissaan kaikin puolin maltillinen. Heiluriliike tuntuu ajavan puolueita etsimään nyt tällaisia ihmisiä. Kysymys tosin kuuluu, mitä tämä vastakkainasetteluun mahdollisesti väsyneiden joukko itse ajattelee. Kovin moni äänekäs taho on valmis käyttämään ääntä niiden nimissä, jotka vaikenevat.

Euroopassa ja Suomessa tapahtuu nyt nopeaan tahtiin suuria muutoksia niin turvallisuusympäristössä kuin taloudessakin. Siksi ei riitä, että keskustelua käydään vain keskustelukulttuurista. Tarvitaan myös keskustelua yhteiskunnan oikeasta suunnasta – ja nimenomaan vuoropuhelua, ei kilpaa huutamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat