Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnat yllättivät positiivisesti

Kunnat ovat sopeuttaneet ja tehostaneet toimintojaan ennakoitua enemmän.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kuntien itsenäisyyden ja kuntalaisten itsehallinnon perusta on kuntien taloudellinen omavaraisuus. Viime vuosina kuntien taloudesta ei ole tullut järin myönteisiä uutisia. Kuntapäättäjien arki on julkisuudessa jatkuvaa säästöjen ja leikkausten värittämää kamppailua.

Samaan aikaan valtio on kasannut kunnille lisää tehtäviä, verotuotot ovat kehittyneet kovin vaatimattomasti ja toimeentulotukimenot ovat kasvaneet. Oman lisänsä ovat tuoneet kuntatalouden raameissa kovin vaikeasti ennustettavat ilmiöt, kuten turvapaikanhakijamäärän kasvu.

Kunnat ovat olleet kovilla. Valtio on leikannut viime vuosina valtionosuusrahoituksen tasoa 1,4 miljardilla eurolla etsiessään omia säästöjään. Juha Sipilän (kesk) hallitus asetti viime syksynä julkisen talouden suunnitelmassa kunnillekin oman säästövaatimuksen. Kuntatalous saa olla vuonna 2019 korkeintaan puoli prosenttia alijäämäinen suhteessa kokonaistuotantoon. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää runsaan miljardin euron sopeutusta vaalikauden loppuun mennessä.

Torstaina hallitus esitteli julkisen talouden suunnitelmansa vuosille 2017−2020. Suunnitelmaan sisältyy myös kuntatalousohjelma. Se täydentää Juha Sipilän (kesk) hallituksen viime syksynä antamaa ensimmäistä kuntatalousohjelmaa.

Sitten viime syksyn kuntien taloudessa näyttää kuitenkin tapahtuneen yllättäviä liikahduksia – ja hyvään suuntaan.

Viime vuoden tilinpäätösarvioiden perusteella kuntien vuosikate ja tilikauden tulos olivat parempia kuin syksyllä ennakoitiin. Kunnat ovat siis todella sopeuttaneet ja tehostaneet toimintojaan monin eri tavoin. Osa kunnista ei edes tarttunut kaikkiin valtion niille tarjoamiin tehostuskeinoihin, kuten päiväkotiryhmien kasvattamiseen tai potilasmaksujen korotuksiin.

Valtiovarainministeriön alustavien arvioiden mukaan kuntien toimintamenot peräti supistuivat hieman, 0,5 prosenttia. Tämä on harvinaista.

Lisäksi kuntien velkamäärän kasvu on hidastunut, vaikkakin lainapotti yhä kasvaa. Velalla kunnat investoivat – rakentavat siis esimerkiksi päiväkoteja tai korjaavat kouluja. Investointivelan kasvu ei ole vain pahasta, sillä rakentaminen tuo työpaikkoja ja siten verotuloja. Kuntien taloudenpidon taitavuutta testataankin myös investointien oikealla kohdistuksella, ajoituksella ja mitoituksella.

Yksi merkki siitä, että kunnilla menee vähän paremmin, on se, että viime vuonna vain kolmannes kunnista korotti tuloveroprosenttia. Edellisvuonna veroprosenttia nosti 156 kuntaa. Tänä vuonna korottajia on ennätyksellisen vähän, vain 45 kuntaa. Kuntatalousohjelmassa arvioidaan, että lähes puolella kunnista olisi laskennallisesti mahdollisuus alentaa veroprosenttia.

Keskimäärin vaikein taloustilanne on alle 6 000 asukkaan kunnilla. Parhaimmat näkymät on 40 000–100 000 asukkaan kunnilla.

Hallituksen tavoitteena on vakauttaa ja tasapainottaa kuntataloutta osana julkisen talouden vajeen paikkaamista. Sen rinnalla kulkee valtava sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, joka mullistaa kuntatalouden historiallisella tavalla. Hallituksen toimet eivät kuitenkaan vielä juuri näy kuntataloudessa.

Jos valtion katse kuntiin on aika ajoin täynnä epäluottamusta ja tahtoa lisätä valtionohjausta, nyt olisi hyvä hetki myös kiittää. Vaikeista oloista huolimatta kunnat pyrkivät tavoitteisiin ja pääsivät tällä kertaa yllättämään positiivisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat