Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiili on konkurssin partaalla

Hiilentuottajat matkaavat kohti konkursseja.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Mikäli kasvihuoneilmiön vastaisessa taistelussa juhlittaisiin kaatoja, nyt olisi isojen peijaisten aika. Maailman suurin yksityisessä omistuksessa oleva hiilentuottaja Peabody haki viime keskiviikkona Yhdysvalloissa konkurssilainsäädännön mukaista suojaa velkojiltaan.

Peabodyn vaikeuksia selittää, että hiili on menettänyt kilpailukykyään energiantuotantomuotona. Kehityksen takana taas on ympäristölainsäädäntö, joka on kiristynyt myös Yhdysvalloissa.

Kannattavuutta ei heikentänyt vain energiantuotantoon käytetyn hiilen ahdinko. Peabody osti vuonna 2011 Australiasta yli viidellä miljardilla dollarilla MacArthur-yhtiön, joka oli erikoistunut tuottamaan hiiltä Aasian teräsyhtiöiden tarpeisiin. Sitten Kiinan talous hidastui ja terästeollisuuden kannattavuusongelmat tulivat ilmi. Teräksen tekoon tarvittavan hiilen hinta on pudonnut 75 prosenttia viidessä vuodessa. Peabodyn kyky hoitaa velalla tehtyä ostostaan loppui.

Samaan tilanteeseen on ajautunut moni muukin hiilentuottaja maailmalla.

Mikään täysosuma tämä kaato ei kuitenkaan ole. Hiiltä ovat Yhdysvalloissa korvanneet erityisesti liuskeöljy ja -kaasu. Kumpaakaan ei pidetä ympäristön kannalta aivan ongelmattomina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat