Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvuyrittäjästä on helppo puhua, mutta kuka haluaisi alkaa kampanjoida pienipalkkaisten töiden lisäämisen puolesta?

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Hallitus julkisti kuluneella viikolla listan keinoista, joilla työpaikkojen määrä pitäisi saada Suomessa nousuun.

Sitä hallitus ei kuitenkaan saanut kakaistua – ainakaan kovin suoraan –, että työn tekemisen pitäisi aina olla terveelle työikäiselle selvästi kannattavampaa kuin tukien varassa elämisen.

”Selvästi” on tässä tärkeä sana, koska vapaa-ajallakin on useimmille ihmisille arvo ja henkinen hinta.

Jos työssä käymisestä saa vain muutaman satasen enemmän kuin kotona olemisesta, ei ole ihme, jos joku pohtii, maksaako työnteko vaivan. Varsinkin, kun työssä käyminen tuo myös kustannuksia, liikkumisesta lähtien.

Työ tuo toki mukanaan muitakin hyviä asioita kuin palkkaa, esimerkiksi työyhteisön ja työkavereita. On kuitenkin rehellisyyden nimissä todettava, että jotkin työt saattavat olla myös raskaita, monotonisiakin.

On yksi asia tavoitella tietoyhteiskunnan jättityöllistäjiä, ”Suomen Googlea” ja yhteiskuntaa, jossa joka toinen on jonkinlainen kasvuyrittäjä. Vaikeampaa on puhua suoraan suomalaisen palkkatyön näkymistä. Palkansaajia tänne nimittäin jää, oli yrittäjiä miten paljon tahansa. Heitä ne yrittäjätkin tarvitsevat.

Avoimia työpaikkoja on ennen kaikkea pienipalkkaisilla aloilla. Pääkaupunkiseudulla yritykset eivät tahdo löytää ihmisiä töihin siivoojiksi, kauppoihin tai ravintoloiden työntekijöiksi.

Hallituksen työllisyyspaketin yhteydessä näistä asioista ei juuri puhuttu. Sen sijaan puhuttiin yrittäjyydestä, osa-aikayrittäjyydestä, digitalisaatiosta ja cleantechistä.

Hallituksen esityksissä on ansionsa. Mutta samalla näyttää, että hallitus yrittää kierrellä keskustelua palkkatyön kehityksestä, joka on kohdannut käytännössä kaikkia länsimaita. Osalla aloista ei kerta kaikkiaan voida maksaa kovin suurta palkkaa, eikä kaikkiin töihin aina tarvita korkeaa osaamista.

Mutta kuka haluaisi alkaa kampanjoida pienipalkkaisten töiden lisäämisen puolesta? Tai pohtia laajemmin niihin liittyviä isoja arvokysymyksiä, kuten sitä, mikä on pienin palkka, jolla Suomessa vielä täytyy tulla toimeen.

Innovatiivisuus ja kasvuyritykset ovat taloudelle tärkeitä. Jos kuitenkin puhutaan työpaikkojen aidosta maksimoinnista, on uskallettava puhua myös siitä, miten Suomessa voidaan lisätä kaikenlaisten työpaikkojen määrää – myös pienipalkkaisten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat