Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kofi Annan HS:n Vieraskynä-palstalla: Huumepolitiikkaa pitää tehdä terveyden ehdoilla

Kiellot ja ankarat rangaistukset eivät toimi. Niiden sijaan tarvitaan maailmanlaajuisesti sääntelyä ja valistusta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hyvät päätökset perustuvat näytön huolelliseen puntarointiin. Huumetuomioista saatu näyttö kertoo, etteivät ankarat rangaistukset vähennä huumeiden käyttöä. Valitettavasti tämä näyttö ei ole ohjannut huumepolitiikkaa.

YK:n yleiskokous kokoontuu ensi viikolla erityisistuntoon keskustelemaan huumeongelmasta. Kokous tarjoaa maailmalle mahdollisuuden suunnanmuutokseen. Nyt on pohdittava, kuinka suhtaudumme puolen vuosisadan ajan harjoitetun politiikan tahattomiin seurauksiin.

Huumepolitiikan nykyinen linja on johtanut valtavien, rikollisten huumemarkkinoiden syntyyn.

Kansainvälinen huumekauppa ruokkii väkivaltaa, korruptiota ja epävakautta. Vuonna 2013 pelkästään Meksikossa tehtiin 16 000 murhaa, ja niistä huomattava osa kytkeytyi suoraan huumeisiin. Huumeiden vastainen sota ei ole ollut menestys missään päin maailmaa.

On arvioitu, että yleismaailmallisen huumekielto maksaisi vuosittain vähintään 80 miljardia euroa. Huumeidenkäyttäjiä on maailmassa jo 300 miljoonaa, ja laittoman huumekaupan arvo nousee lähes 300 miljardiin euroon vuodessa. Huumeet muodostavatkin yhden maailman suurimmista hyödykemarkkinoista.

Kiellot eivät juuri vaikuta huumeiden tarjontaan tai kysyntään. Kun huumeiden kontrollointi onnistuu jollain alueella, tuotanto siirtyy toisaalle ja kauppa uudelle reitille. Käyttäjät vaihtavat tilanteen niin vaatiessa huumeesta toiseen.

Kiellot eivät ole juuri vähentäneet huumeiden käyttöä, mutta huumeiden käyttäjien leimaaminen rikollisiksi ja heidän rankaiseminensa on täyttänyt vankilat. Huumeiden vastaisesta sodasta on tullut sotaa huumeiden käyttäjiä – siis ihmisiä – vastaan.

Huumeet ovat tuhonneet monta elämää, mutta hallitusten politiikka on ollut vielä tuhoisampaa. Jokainen haluaa suojella perhettään huumeiden vaaroilta. Jos oma lapsi jää koukkuun, haluamme, että häntä kohdellaan apua tarvitsevana potilaana eikä rikollisena.

Monet maat leimaavat huumeiden käyttäjät rikollisiksi ja heittävät heidät vankilaan. Tämän vuoksi moni huumeiden käyttäjä jättää hakeutumatta hoitoon. Millä muulla kansanterveyden alalla avuntarvitsijat luokitellaan rikollisiksi?

YK:n huumausaineyleissopimuksen mukaan huumepolitiikan ydintavoite on suojella ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Jotta tämä tavoite toteutuisi, nykyisiä poliittisia linjauksia on korjattava sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Tarvitaan kolme tärkeää edistysaskelta.

Huumeiden käyttö on dekriminalisoitava. Haittojen vähentäminen kuuluu julkisen terveydenhuollon eikä tuomioistuinten vastuulle. Hoitopalveluja pitää vahvistaa, etenkin niissä maissa, joissa kansantulo on keskitasoa tai matalampi.

On myös aika myöntää, että huumeeton maailma on illuusio. Voimavarat pitää kohdistaa siihen, että huumeista aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa mahdollisimman harvoille. Ehkäisevät toimet, kuten neulojenvaihto-ohjelmat, voivat tuottaa hyviä tuloksia.

Katseet on käännettävä huumeiden hävittämisestä sääntelyyn ja valistukseen. Tiedämme jo, ettei tuhoamisstrategia toimi.

Myös tupakointi aiheuttaa haitallista ja erittäin voimakasta riippuvuutta. Monissa maissa tupakointi on saatu laskuun sääntelyn ja valistuksen avulla, ei vankilan uhalla.

Tähänastisista kokemuksista tiedetään, ettei kannabiksen laillistaminen ole sysännyt huumeidenkäyttöä tai huumerikollisuutta kasvuun. Pimeä kauppa on vähentynyt, ja tuhannet nuoret ovat välttyneet rikosrekisterimerkinnältä.

Säännellyt markkinat eivät ole sama asia kuin vapaat markkinat. On tärkeää miettiä tarkoin, missä kohdin sääntely kannattaa ja missä ei.

Sääntelyn on oltava tiukkaa, koska huumeiden riskit ovat suuret. Ne kasvavat moninkertaisiksi, kun huumetuotanto on rikollisten käsissä.

Huumepolitiikan lähtökohdaksi on otettava tieteellinen näyttö sekä huoli kansalaisten terveydestä ja ihmisoikeuksista. Yliannostuskuolemat on saatava laskuun ja pikkurikolliset pois vankiloista. Yleensä vankeus vain pahentaa huumeongelmaa.

Maailman on aika siirtyä terveyslähtöiseen huumepolitiikkaan. Hyviä ratkaisuja tehneiden Euroopan maiden on aika nousta puoltamaan muutosta.

Kofi Annan

Kirjoittaja on YK:n entinen pääsihteeri ja Kofi Annanin säätiön perustaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat