Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sota tulee taas silmille

Väinö Linnan Tuntematon sotilas -romaanista on tekeillä uusi elokuvaversio. Moni on kysynyt, mihin kolmatta filmatisointia tarvitaan, kirjoittaa Anssi Miettinen kolumnissaan.

Pääkirjoitus
 
Anssi Miettinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien featuretoimituksen esimies.

Edustan varmasti pientä vähemmistöä, mutta minulle se sotaelokuva on Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas (1985).

Mollen Tuntematon teki teini-ikäiseen lähtemättömän vaikutuksen, enkä juuri korvaani lotkauttanut Edvin Laineen mustavalkoiselle pappamallille, joka valmistui vuonna 1955.

VHS-nauha venyi katselusta ja kelailusta. Erityisen järkyttynyt olin kohtauksesta, jossa Pirkka-Pekka Peteliuksen esittämä Hietanen sokeutui taistelussa. Sota ei säästänyt edes valtakunnanpelleä. Sota tuli silmille.

Mollbergin sodanvastainen Tuntematon sai aikanaan melko kriittisen vastaanoton, mutta se on silti 1980-luvun parhaita kotimaisia elokuvia. Tosin tuolla vuosikymmenellä suomalainen elokuva ei elänyt varsinaista kultakauttaan. Se oli aikaa, jolloin etunimikaimani Mänttäri teki leffoja, joilla saattoi olla enemmän tekijöitä kuin näkijöitä.

Suomalaisen elokuvan nousu alkoi 1990-luvun lopulla, kun uusi sukupolvi astui esiin sukupolvikuvauksineen. Nyt tämä sukupolvi on tullut siihen ikään, jossa historia alkaa kiinnostaa.

Tuntemattoman sotilaan kolmatta elokuvaversiota valmisteleva ohjaaja Aku Louhimies paljasti tänään näyttelijäkaartinsa.

Louhimies tekee elokuvaa romaanin pohjalta, ei uudelleenfilmatisointia. On siksi ymmärrettävää, ettei hän halua vertailla tulevaa elokuvaansa aiempiin tai vielä kertoa tarkemmin painotuksistaan.

On ihmetelty, miksi Tuntemattomasta tarvitaan kallis kolmas filmatisointi, kun Mannerheimkaan ei saanut suurmieselokuvaansa. Ja moni kysyy, eikö satavuotiasta Suomea voisi juhlistaa elokuvateattereissa muutenkin kuin tekemällä taas uutta sotamuisteloa.

Vastaus on, että voi. Siitä vaan tekemään.

Haluan ehdottomasti nähdä Eero Ahon Antti Rokkana ja etenkin vertailla sitä kahteen aiempaan roolisuoritukseen, mutta olisipa hienoa, jos hyvässä vireessä oleva Suomen elokuvateollisuus yllättäisi ensi vuonna myös tekemällä tulkinnan jostain pienimuotoisemmasta kirjallisuutemme klassikosta.

Jos ei muuta, niin ainahan Arto Paasilinnan Jäniksen vuoden voisi filmata uudelleen, vaikka Risto Jarvan samanniminen, vuonna 1977 valmistunut elokuva on lähes täydellinen.

Mies menee metsään jäniksen kanssa. Voisiko Suomen itsenäisyyttä kauniimmin juhlistaa? Vielä ehtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat