Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä varautuu kylmiin suhteisiin

Venäjän ilmavoimien lennot kohti Yhdysvaltain alusta Itämerellä osoittivat, ettei toiveisiin jännityksen lievenemisestä ole vielä perusteita.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Pentagonin video venäläishävittäjien uhittelusta USA:n sotalaivalle
Pentagonin video venäläishävittäjien uhittelusta USA:n sotalaivalle
Pentagon ja Valkoinen talo julkaisivat videon, jossa näkyy miten venäläiskoneet tekivät Itämerellä tiistaina useita "simuloituja hyökkäyksiä" kohti Yhdysvaltojen USS Donald Cookia. Vaikka Suhoi 24 -rynnäkkökoneilla ei ollut näkyvää ulkoista aseistusta, tapahtui niiden ylilento hyvin läheltä amerikkalaisten sota-alusta.

Venäjä ei odota, että länsimaat purkaisivat Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sotatoimien vuoksi Venäjään kohdistamansa pakotteet lähiaikoina. Venäjä ei ole myöskään purkamassa omia vastapakotteitaan. Presidentti Vladimir Putin vahvisti Venäjän kannan haastattelutilaisuudessaan torstaina.

Venäjän arvio näkyi jo aiemmin sen käytännön toiminnassa. Venäjä ei ole tekemässä mitään, millä se helpottaisi mahdollisia pakotteiden purkupäätöksiä.

Spekulaatio pakotteiden tulevaisuudesta ja Venäjän mahdollisesta pidättyväisyydestä ennen EU:n kesäkuun lopussa pidettävää huippukokousta ovat ylläpitäneet heikkoa toiveikkuutta länsimaiden ja Venäjän välisen jännityksen lientymisestä. Varovaiseen toiveikkuuteen vaikuttivat myös uudelleen alkava poliittinen yhteydenpito Naton ja Venäjän neuvostossa sekä Venäjän sotilaallisten voimannäyttöjen vähentyminen Itämerellä.

Alkuviikon välikohtaus Itämerellä Venäjän ilmavoimien koneiden ja Yhdysvaltain laivaston ohjushävittäjän välillä osoitti, että orastava toiveikkuus oli ollut jo alun perin valitettavan perusteetonta.

Tapahtuma oli itsessään merkittävä. Se muistutti, että Itämeri, Suomen lähialue, on tapahtumapaikkana, kun Venäjä pönkittää etujaan sotilaallisilla näytöksillä ja länsimaat reagoivat lisäämällä omaa sotilaallista valmiuttaan alueella.

Venäjän koneiden kaksi vuorokautta jatkuneilla häirintälennoilla Yhdysvaltain aluksen USS Donald Cookin ympärillä saattoi olla yhteys Venäjän vastustamaan ohjustorjuntajärjestelmään, jonka osien on määrä olla valmiina Puolassa vuonna 2018.

Ohjustorjuntajärjestelmään kytkeytyviä Yhdysvaltain laivaston aluksia on kuitenkin ollut Itämerellä ennenkin. Lisäksi venäläiset varmistivat kymmenillä laivaa läheltä viistäneillä ohilennoilla, että yhdysvaltalaiset saivat tapahtumasta kunnon kuva-aineiston. Aggressiivinen viesti oli poikkeuksellisen tyly, eikä sen merkitys rajoitu ohjusjärjestelmään.

Taustalla on Venäjän pettymys siihen, miten maa on pystynyt parin viime vuoden aikana vaikuttamaan asemaansa. Sotilaallisella voimallaan Venäjä on pyrkinyt suojaamaan vaikutusvaltaansa paikallisesti Ukrainassa ja Syyriassa, mutta Venäjä on myös hakenut itselleen vahvempaa asemaa erityisesti suhteessa Yhdysvaltoihin.

Menestyksiä Venäjän kannalta ovat olleet hyvä yhteistyö Iranin ydinohjelman kansainvälistä valvontaa koskevissa neuvotteluissa ja myös Syyriaan Venäjän pommituslentojen jälkeen neuvoteltu tulitauko. Asiantuntijat aistivat Moskovassa tyytyväisyyttä kahdenkeskisten Yhdysvaltain-yhteyksien lisääntymiseen.

Vaikutukset jäivät kuitenkin rajallisiksi. Yhdysvalloilla ei ole aikomusta palkita Venäjää presidentti Bashar al-Assadin tukemisesta Syyriassa, rauhanneuvottelut eivät etene eikä tulitauko pidä. Venäjän kansainvälinen asema ei saanut toivottua nostetta.

Samaan aikaan Itä-Ukrainassa Venäjän johtama sijaisarmeija kiihdytti sotatoimia pitkän hiljaisemman vaiheen jälkeen. Se oli ensimmäinen selvä merkki siitä, että Venäjä ei uskonut pystyvänsä murtamaan pakoterintamaa pehmentämällä linjaansa.

Nyt edessä voi olla uusia Venäjän voimannäyttöjä, mutta signaalit ovat yhä ristiriitaisia. Torstaina Putin poikkeuksellisesti kehui presidentti Barack Obamaa.

Paras realistinen toive on nyt se, ettei Venäjä jatka välikohtausten järjestämistä. Lännellä ei ole aihetta uusiin vastatoimiin. Nykyiset riittävät hyvin.

US Navy / Reuters
Venäläiset SU-14 rynnäkkökoneet lensivät viime maanantaina ja tiistaina lukuisia kertoja lähimmillään kymmenen metrin päässä Yhdysvaltain laivaston ohjushävittäjästä USS Donald Cookista.
Venäläiset SU-14 rynnäkkökoneet lensivät viime maanantaina ja tiistaina lukuisia kertoja lähimmillään kymmenen metrin päässä Yhdysvaltain laivaston ohjushävittäjästä USS Donald Cookista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat