Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talous meni rikki, rahasta tehty teippi ei auta

Taloustietelijät Bengt Holmströmin mukaan keskuspankit etenevät nollakoroilla kartoittamattomaan maastoon.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Taloustieteilijä, professori Bengt Holmström tunnusti Talouselämä-lehden haastattelussa (13/2016), että maailmantaloudessa on piirteitä, joita eivät ymmärrä edes taloustieteilijät tai keskuspankkiirit.

Keskuspankit pumppaavat rahoitusjärjestelmään lisää rahaa ja korot lasketaan aina vain syvemmälle miinuksen puolelle, jotta talous lähtisi kasvuun ja deflaatio ei tekisi pesää. Tätä yritetään erityisesti Euroopassa ja Japanissa.

Tulokset ovat käytännössä ihan toiset kuin teoriassa. Raha ei kierrä, talous ei kasva, investointeja ei tule eikä inflaatio kiihdy. ”Koko rahan kierrättämisen mekanismi on rikki”, Holmström totesi.

Havainto reaalitalouden ”väärästä” reagoinnista on tehty myös öljymarkkinoilla. Öljyn hinnan yhteys todelliseen tuotannon ja kysynnän tasapainoon on murtunut. Brysseliläisen ajatushautomon Bruegelin mukaan hinta on muutaman viime vuoden ajan heilunut sen mukaan, miten tasapainon uskotaan joskus tulevaisuudessa kehittyvän.

Rikkoutuneilla yhteyksillä on jotain yhteistä. Nykyinen on tulevaisuutta koskevien odotusten ja pelkojen vanki.

Maailman suurimman varainhoitoyhtiön Blackrockin toimitusjohtaja Larry Fink kuvasi ongelmaa muutama päivä sitten julkaisemassaan sijoittajakirjeessä. Hän muistutti, että miinuskorkojen aikana on yhä vaikeampaa saada sijoitustuottoja. Ja kun tuottoja ei nyt ole saatavissa, eläkepäiviä suunnittelevat alkavat säästää. Voidakseen säästää he vähentävät kulutustaan. Ikääntyvien väestöjen alueilla – kuten juuri Japanissa ja Euroopassa – käykin niin, että talouden starttiryyppy kastelee sytytystulpan.

Jos mennään yhä syvemmälle miinuskorkojen puolelle, vastaan voi tulla sekin hetki, jolloin ihmiset alkavat varastoida käteistä patjan alle.

Holmströmin arvion pelottavuutta lisää hänen johdonmukaisuutensa. Kun vertaa muutamien johtavien kansainvälisten talouskommentoijien ja -tutkijoiden nykyisiä näkemyksiä heidän aiempiin lausumiinsa, havaitsee melkoisia muutoksia. Holmström on ollut näkemyksissään johdonmukainen ja – jälkiviisauden korokkeelta arvioiden – usein ihan oikeassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat