Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksismin karsiminen mainoksista ei ole helppoa

Naisia alistavan mainonnan karsiminen olisi poliittinen viesti siitä, että naisten ja miesten tasa-arvo on saksalainen perusarvo, kirjoittaa HS:n Saksan-kirjeenvaihtaja Tiina Rajamäki kolumnissaan.

Pääkirjoitus
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Rinnat, takapuolet ja raukeat huulet saattavat kadota Saksan tienvarsilta ja muusta mainonnasta.

Muhkeita tarjoilijan rintoja ei voisi enää asetella dirndl-mekossa oluttuoppien taustakuvaksi, eikä sohvaa voisi enää myydä sillä kontillaan olevan naisen avulla. Nyt näin yhä tehdään.

Seksistiset mainokset pitää kieltää Saksassa, vaatii oikeusministeri Heiko Maas. Hän haluaa, että Saksa tukee ”nykyaikaista kuvaa naisista ja miehistä”.

Kielto koskisi ilmeisesti ainakin julisteita, joissa joko naiset tai miehet esiintyvät seksiobjekteina. Lakiehdotusta hiotaan parhaillaan oikeusministeriössä. Maasin mukaan ehdotuksen taustalla vaikuttaa Kölnin uudenvuodenyö, jolloin sadat ulkomaalaistaustaiset miehet häiriköivät naisia ja kävivät naisiin myös käsiksi.

Arvioiko oikeusministeriö tosissaan, että mainonnan rajoittamisella suitsitaan konservatiivisista yhteiskunnista tulleiden miesten ajatuksia ja aikeita? Taustalla vaikuttaa myös Pinkstinks-järjestön pitkäaikainen lobbaus seksistisen mainonnan poistamiseksi.

Seksismin karsiminen Saksan katujen varsilta ei tule kuitenkaan olemaan helppo hanke. ”Maas haluaa kaitsea saksalaisia kuin lastenhoitaja. Alastomuuden ja seksikkään mainonnan kielto olisi pikkuporvallisuuden huippu”, arvosteli liberaalipuolueen puheenjohtaja Christian Lindner.

Mainostoimistojen liittokin on jo älähtänyt: holhousta.

Seksismin karsinnalla on Saksassa kuitenkin myös kannattajia. Mainontaa arvioiva neuvosto sai nimittäin viime vuonna 200 kantelua seksismistä mainoksissa. Se on runsaasti enemmän kuin edellisvuosina.

Esimerkiksi eläinruokayritys, jonka auton kyljessä on bikineihin pukeutunut nainen ja teksti ”Meillä on tuoretta lihaa” sai neuvostolta tuomion.

Samankaltaisia tapauksia oli joukossa vaikka kuinka.

On varmaankin olemassa kohderyhmä, joka hörähtelee kaksimielisille mainoksille. Oikeusministeri tarkoittaa varmasti hyvää. Naisia alistavan mainonnan karsiminen olisi poliittinen viesti siitä, että naisten ja miesten tasa-arvo on saksalainen perusarvo.

Paljon vaikeampaa on taistella näkymättömämpää seksismiä vastaan esimerkiksi työpaikoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat